ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Επίδομα βενζίνης: Με κωδικούς Taxis το εκπτωτικό κουπόνι -Ποια εισοδήματα αφορά


Νέες πληροφορίες ήρθαν στο προσκήνιο αναφορικά με το επίδομα βενζίνης που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση αύριο Πέμπτη. Το επίδομα θα δοθεί ως εκπτωτικό

voucher (κουπόνι) για να ανακουφίσει τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες της κοινωνίας από την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το πρωί της Τετάρτης, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το συγκεκριμένο μέτρο με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε επίσης πως ολοκληρώνονται οι εργασίες για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα καταχωρούνται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από τους δικαιούχους και στη συνέχεια θα προκύπτει το ύψος της επιδότησης.

Ο ίδιος πάντως δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πώς ακριβώς θα επιστρέφονται στον δικαιούχο τα χρήματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το «επίδομα κίνησης» θα κινείται στα 30 με 40 λεπτά ανά λίτρο και θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ (συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει να υπάρξει και ένας μηχανισμός κίνησης, ο οποίος θα παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές καθημερινά και έτσι το επίδομα θα προσαρμόζεται όταν οι τιμές πέφτουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο εκάστοτε δικαιούχος θα πληρώνει στο βενζινάδικο το συνολικό ποσό και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει αίτηση ηλεκτρονικά σε σχετική πλατφόρμα.

Η επιστροφή χρημάτων θα πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπως δηλαδή λειτουργούσε και ο μηχανισμός με το επίδομα θέρμανσης.

Για τον καθορισμό του επιδόματος δεν θα επιβληθεί τελικά η επιβολή περιουσιακού «κόφτη». Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του οικονομικού επιτελείου, το μέτρο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες δεν αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή οι πολίτες δεν θα κληθούν να ανατρέξουν σε παλαιότερες αποδείξεις βενζίνης, αλλά θα αφορά την περίοδο από την έναρξη ισχύος του μέτρου.

Το συγκεκριμένο μοντέλο θα εφαρμοστεί και σε Γαλλία, Γερμανία αλλά και άλλες χώρες, αλλά έχει οριζόντια μορφή και διάρκεια τέσσερις μήνες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Πέμπτη και στη συνέχεια θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την επιστροφή χρημάτων που θα γίνεται στους δικαιούχους από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: