ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

ΑΑΔΕ: Τηλεφωνήματα, mail και 170.000 έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου


07:55 30/03/2022  .

Ολομέτωπη «επίθεση» σε φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο σχεδιάζει να εξαπολύσει εφέτος η ΑΑΔΕ με την διενέργεια πάνω από 170.000 ελέγχους. Στόχος η αύξηση των δημοσίων

εσόδων και η μείωση της παραβατικότητας, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν.

Στην «μάχη» αυτή ενάντια στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, η ΑΑΔΕ θα ρίξει τα νέα της ηλεκτρονικά όπλα, όπως για παράδειγμα η ανίχνευση τραπεζικών λογαριασμών φορολογούμενων που έχουν ανοιχτές υποθέσεις με την Εφορία.

Παράλληλα σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν 55.000 τηλεφωνικές οχλήσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, θα στείλει 15.000 ηλεκτρονικά μηνύματα με φόρους κατ’ εκτίμηση, θα απενεργοποιήσει τα ΑΦΜ εξαφανισμένων εμπόρων, θα πραγματοποιήσει ηλεκτρονικούς ελέγχους για τον έλεγχο αποδείξεων ταμειακών μηχανών και μέσω σάρωσης QRcode ενώ οι ελεγκτές θα ξεκινήσουν επιτόπιους ελέγχους με laptop και θα εκδίδουν αυτόματα στους ελεγχόμενους τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022 προβλέπει τη βεβαίωση εσόδων ύψους 1,8 δισ. ευρώ από φορολογικούς ελέγχους και διασταυρώσεις με τις εισπράξεις να περιορίζονται ωστόσο στα 800 εκατ. ευρώ ενώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν εκτιναχθεί στα 113 δισ. ευρώ προβλέπεται να εισπραχθούν 4,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων 2,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και 500 εκατ. ευρώ από τους μεγάλους οφειλέτες.

Για εφέτος στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ θα βρεθούν:

  • Επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τον έλεγχο των οποίων θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA).
  • Μεγάλες επιχειρήσεις, φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου και επιτηδευματίες που δεν ελεγχθεί την τελευταία 5ετία.
  • Υποθέσεις επιστροφών φόρων.
  • Φορολογούμενοι που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα.
  • Επιχειρήσεις που έλαβαν κρατικές ενισχύσεις.
  • Φορολογούμενοι για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων.
  • 500 υποθέσεις φορολογίας ακινήτων.
  • Απάτες ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
  • Ηλεκτρονικό εμπόριο.
  • Υποθέσεις φοροδιαφυγής με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και επεξεργασία κατασχεμένων στοιχείων.
  • Κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων.
  • Φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

Παράλληλα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός δρομολογεί διασταυρώσεις σε:

  1. Φορολογούμενους με πρόσθετες αποδοχές τις οποίες δεν έχουν δηλώσει.
  2. Ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (DAC1) τουλάχιστον για το έτος 2017 καθώς και επί εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για δεδομένα έτους 2016.
  3. Ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών τόκων φυσικών προσώπων από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (DAC2/ CRS) τουλάχιστον για το έτος 2016.
  4. Δεδομένα ΦΠΑ ανά κλάδο σε περιοδική βάση

Τέλος οι μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα κυνηγήσουν τους οφειλέτες και παράλληλα θα επιχειρήσουν να περιορίσουν φαινόμενα λαθρεμπορίου.

Συγκεκριμένα:

Οφειλέτες: Για τους οφειλέτες της Εφορίας, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει στενό μαρκάρισμα. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι οφειλέτες που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές («φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές) και  οι μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών για υπενθύμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών  ενώ σε προτεραιότητα μπαίνουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Για το 72% των οφειλετών μπορούν να ληφθούν μέτρα διασφάλισης όπως για παράδειγμα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.

Λαθρεμπόριο: Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει νέο πλαίσιο κατά του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου εκσυγχρονίζοντας τα συστήματα παρακολούθησης, τις διαδικασίες ελέγχου και τον εξοπλισμό των τελωνείων αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τα πληροφοριακά συστήματα. Εντός του έτους η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην ηλεκτρονική απογραφή των δεξαμενών υγραερίου των πρατηρίων, στην  ηλεκτρονική απογραφή των δεξαμενών των πλωτών μέσων, στην εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών σε Φορολογικές Αποθήκες και Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης και στην εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά – Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου.

ΑΠΟ https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...