ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Τράπεζες: Άλλαξαν ΑΤΜ, κλείνουν καταστήματα, αλλάζουν και… προσωπικό


 

Άλλαξαν τα ΑΤΜ… αλλάζει και το προσωπικό!

Συνεχίζονται οι ανατροπές στο τραπεζικό «τοπίο».

Οι επόμενοι μήνες σηματοδοτούν εξελίξεις που ο κόσμος θα δει ξαφνικά μπροστά του.

Δεν είναι μόνο το κλείσιμο υποκαταστημάτων που συνεχίζεται ακατάπαυστα προκαλώντας αντιδράσεις πελατών και εργαζομένων, δεν είναι τα νέου τύπου ATM που έκαναν την εμφάνισή τους, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, τα οποία προκάλεσαν έκπληξη σε όσους πήγαν να κάνουν συναλλαγές (ιδίως σε Eurobank και Πειραιώς), δεν είναι μόνο το περίεργο τοπίο γύρω από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, πλέον, «ακούγεται» στους τραπεζικούς κύκλους ότι το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί μια βαθύτατη αναδιάταξη προσωπικού, όπου εκεί να κυριαρχήσουν οι πιο… «ευέλικτοι».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα μπουν σε διαδικασίες επιλογής προσωπικού «νέο τύπου», εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί ψηφιακά τον πελάτη και να έχει ρόλο… συμβουλευτικό. Θα βγουν μπροστά εργαζόμενοι με γνώσεις σε πωλήσεις και κατάλληλα εφοδιασμένοι με «υλικό» για deals με ιδιώτες, επιχειρήσεις και επενδυτές.

Τα καταστήματα θα χάσουν ένα (ακόμη) μεγάλο κομμάτι του «διεκπεραιωτικού» χαρακτήρα τους , δηλαδή πληρωμές, ταμεία κτλ, και θα λειτουργούν κυρίως, ως συμβουλευτικά κέντρα, προσωποποιημένα στον κάθε πελάτη, με ατζέντα ραντεβού, νέα εμφάνιση και πλήθος τραπεζικών προϊόντων προς προώθηση.

Το όλο εγχείρημα, επιτάσσει περεταίρω επενδύσεις σε ψηφιοποίηση υπηρεσιών και σε βάσεις τραπεζικής ασφάλειας ενώ, υπό αυτό το περιβάλλον, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η συγχώνευση-αναδιάταξη καταστημάτων, με τις πληροφορίες να λένε για δεκάδες λουκέτα και μαζική συρρίκνωση δικτύου (και) εντός του 2022.

 ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: