ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Ενισχύσεις αγροτικού τομέα (δικαιούχοι)



Ενισχύσεις αγροτικού τομέα: Υπεγράφη η μεταφορά πιστώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προς το Υπουργείο Αγροτικής

Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύψους 31 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των καλλιεργειών της επιτραπέζιας ελιάς, της λεβάντας, του ξερού σύκου, της φθινοπωρινής και βιομηχανικής πατάτας, του μανταρινιού κλιμεντίνη και καπνών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα το καθεστώς ενίσχυσης που αφορά τα ανωτέρω προϊόντα. Σημειώνεται ότι από τα ανωτέρω, πιστώσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των επιτραπέζιων ελιών, της λεβάντας και του ξερού σύκου, είχαν μεταφερθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός του 2021, αλλά δεν είχαν αναλωθεί εντός του έτους, καθώς αναμενόταν η ανωτέρω έγκριση της Επιτροπής.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση την απόφαση της Επιτροπής και την ανωτέρω έγκριση των πιστώσεων, αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ώστε να καταβληθεί η σχετική ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγροτικός τομέας, μέσα από πολιτικές του Υπουργείου Οικονομικών, ενισχύεται με σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξήσεων της ενέργειας και των πρώτων υλών, όπως είναι:

  • H μόνιμη μείωση του ΦΠΑ ζωοτροφών, από το 13% στο 6%.
  • H μόνιμη μείωση του ΦΠΑ λιπασμάτων, από το 13% στο 6%.
  • Η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε αγρότες, για το 2022.
  • Η στήριξη των κτηνοτρόφων για τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης έχουν διατεθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ επιπλέον 162 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τα έτη 2020 και 2021, για στήριξη των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Φυσικά, πολλές άλλες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει άλλα Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την επιδότηση τμήματος του αυξημένου ενεργειακού κόστους, και φυσικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

“Η Κυβέρνηση, συνολικά και συνεκτικά, στέκεται δίπλα στον Έλληνα αγρότη”, αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: