ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

ΕΦΚΑ: Πώς θα λάβετε 5νθήμερη άδεια λόγω κορωνοϊού – Πώς δίνεται το επίδομα



Χωρίς ιατρική γνωμάτευση, μόνο με θετικό rapid test, θα μπορούν να λάβουν το επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που θα νοσήσουν από

κορωνοϊό. Εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον Φορέα ξεκαθαρίζει ότι είναι υποχρεωτική η ιατρική γνωμάτευση μόνο στο ενδεχόμενο που θα χρειαστεί να δοθεί παράταση της εν λόγω άδειας ασθενείας, λόγω νόσησης.

Σε κάθε περίπτωση, οροθετείται και η χρονική περίοδος κατά την οποία μπορεί να χορηγείται η πενθήμερη ειδική άδεια για κορονοϊό (24 Ιανουαρίου έως και 15 Απριλίου).

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

Όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που έχουν υπογράψει συμβάσεις ή έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, νοσήσουν από κορονοϊό έχουν δικαίωμα, εάν αυτό είναι εφικτό, να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις πέντε εργάσιμες ημέρες.

Εάν όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω της φύσης της εργασίας ή λόγω της βαρύτητας της κατάστασης της υγείας του εργαζόμενου, κατά την κρίση του, τότε παρέχεται το δικαίωμα χρήσης της ειδικής άδειας ασθενείας. Πρόκειται για μια άδεια που χορηγείται λόγω νόσησης από κορονοϊό και η διάρκειά της είναι επίσης πέντε εργάσιμες ημέρες.

Διαγνωστικός έλεγχος

Για να μπορέσει να ασκηθεί το δικαίωμα της χρήσης της ειδικής άδειας ασθενείας είναι απαραίτητο να υπάρχει θετικό δείγμα σε διαγνωστικό έλεγχο που θα έχει πραγματοποιήσει ο εργαζόμενος. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν ανά περίοδο. Για τη χορήγηση της άδειας δεν χρειάζεται να υπάρχει ξεχωριστή ιατρική γνωμάτευση.

Η εγκύκλιος επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ειδική άδεια χορηγείται επιπρόσθετα από τυχόν άλλες άδειες που αφορούν ασθένεια εργαζομένων. Δεν επιτρέπεται όμως να χορηγείται όταν την ίδια χρονική περίοδο ο εργαζόμενος έχει λάβει οποιαδήποτε άλλης μορφής άδεια.

Για την ειδική άδεια ασθενείας υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης «ως κοινή άδεια ασθένειας», αφού έχει υποβληθεί ιατρική γνωμάτευση που επιβεβαιώνει τη νόσηση από κορονοϊό. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της παράτασης θα πρέπει να συμβαδίζει με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν ανά περιόδους. Εάν γίνει χρήση της εν λόγω ειδικής άδειας ασθένειας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν τον τρόπο πληρωμής από την πλευρά του εργοδότη. Επίσης, θα ισχύουν και οι διατάξεις περί επιδότησης της άδειας από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται ο εργαζόμενος. Τονίζεται όμως στην εγκύκλιο ότι δεν ισχύουν για αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση οι όποιες προϋποθέσεις έχει ορίσει ο εκάστοτε ασφαλιστικός φορέας για τις παροχές ασθένειας.

Χορήγηση του επιδόματος

Το επίδομα ασθενείας χορηγείται μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας. Για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, το οποίο προσδιορίζει και την έναρξη της ασθένειας σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Για την παράταση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και οι οποίες διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας.

Στη βεβαίωση του εργοδότη με τα στοιχεία της περιόδου αποχής του ασφαλισμένου από την εργασία βεβαιώνεται επιπροσθέτως ότι εργαζόμενος δεν παρείχε την εργασία του εξ αποστάσεως.

Δεν «χρεώνονται»

Οι ημέρες της ειδικής άδειας ασθένειας που χορηγούνται δεν συνυπολογίζονται στο ετήσιο ανώτατο όριο των ημερών επιδότησης της ασθένειας από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ούτε στο ανώτατο όριο ημερών γνωμάτευσης των υγειονομικών οργάνων.

Σε περίπτωση που η πρώτη ημέρα της ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από τον κορονοϊό τυχόν έπεται της τελευταίας ημέρας άδειας ασθενείας από άλλη αιτία, οι ημέρες ασθένειας λόγω Covid επιδοτούνται όλες ως συνεχόμενες ημέρες ασθενείας.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: