ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Εκπνέει η προθεσμία εξόφλησης τους – Τα πρόστιμα

 


in.gr . 20 Φεβρουαρίου 2022, 14:22

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση

Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου, έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για την καταβολή

των τελών κυκλοφορίας του 2022, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία.

Φέτος, τα ειδοποιητήρια περιλαμβάνουν QR Code, με σκοπό τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ΙΧ. Σκανάροντας τον κωδικό QR, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να πληρώσουν άμεσα μέσω web banking και από το κινητό τους τηλέφωνο το ποσό των τελών κυκλοφορίας 2022. Παράλληλα, η πληρωμή μπορεί να γίνει και στις τράπεζες, είτε και μέσω web banking.

Τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2022 βρίσκονται δημοσιευμένα στην ιστοστελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), στην πλατφόρμα MyCar.

Τσουχτερά πρόστιμα

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση και η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας πρέπει να γίνει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται πως η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:

  • ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
  • ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Εάν ένας ιδιοκτήτης οχήματος δεν μπορεί να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας, έχει τη δυνατότητα να το θέσει σε ακινησία.

Η διαδικασία πληρωμής για τα τέλη κυκλοφορίας

Για να λάβετε το ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας, ακολουθείτε την εξής διαδικασία:

Στο site της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, επιλέγετε:

– Αν έχετε κωδικούς στο myTAXISNET:

  • Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet ή
  • Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet

– Αν δεν έχετε κωδικούς στο myTAXISNET:

  • Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet
  • Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Τι προβλέπεται για την κατάθεση πινακίδων

Όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να καταθέσουν πινακίδες ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας της AAΔE.

Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες με τους κωδικούς τους TAXISNet θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης ΑΑΔΕ
  • Μπαίνετε στην εφαρμογή myCarΒάζετε τους κωδικούς Taxisnet
  • Καταχωρείτε:

α) τον ΤΚ της περιοχής

β) την οδό

γ) τον αριθμό

  • Δηλώνετε το χώρο στάθμευσης (ενοικιασμένος ή καταχωρημένος)
  • Υποβάλετε την αίτηση – Λαμβάνετε τον αριθμό αίτησης
  • Αφαιρείτε τις πινακίδες από το όχημα και τις κρατάτε σε ασφαλές μέρος

ΑΠΟ https://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: