ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Φασολάδα παραδοσιακή

 

Ποιο είναι το εθνικό μας φαγητό, που μεγάλωσε γενιές και γενιές; Ναι, είναι η φασολάδα.
Απαραίτητο συνοδευτικό, ελιές και σπιτικό κρασί.

Οι άνθρωποι της επαρχίας, τα παλιότερα χρόνια περισσότερο, τη συνόδευαν και με ωμό κρεμμύδι, που το «στούμπαγαν» με το χέρι και το αλάτιζαν.

Φασολάδα παραδοσιακή χυλωμένη

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.

 

 Υλικά

•      500 γραμ. ξερά φασόλια μέτρια
•      2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
•      2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•      3 κλωνάρια σέλινο χονδροκομμένο
•      1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•      1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

 Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, που να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄- 10΄. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. 
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.
Τα αφήνουμε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά. 
Έπειτα ρίχνουμε τα φασόλια, το σέλινο, πιπέρι, αλάτι, την πιπεριά και συμπληρώνουμε βραστό νερό τόσο, που να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2 - 3 δάχτυλα.



Εναλλακτικά, μπορούμε να ρίξουμε το νερό και όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και να τα βάλουμε να βράσουν.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 40΄- 50΄, μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν. 
{Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας}.

Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, συνοδεύοντάς τη με ελιές και καπνιστή ρέγγα.

-- Για να αποφύγουμε το φούσκωμα απ᾿ τη φασολάδα, στείβουμε στο πιάτο μας χυμό λεμονιού. 

Μερίδες: 6


ΑΠΟ https://faghta-giagias.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: