ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Επίδομα μητρότητας: Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις, νέα διαδικασία χορήγησης

Καταργείται η προσέλευση στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ 

Σε λειτουργία τίθεται σήμερα το ψηφιακό επίδομα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας), μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, που καταργεί την υποχρέωση των εγκύων ασφαλισμένων να προσέρχονται δύο με τρεις φορές στα τοπικά υποκαταστήματα, για να υποβάλουν μια σειρά από δικαιολογητικά για τη λήψη του επιδόματος, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Η εφαρμογή της νέας διαδικασίας χορήγησης του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας) θα καλύψει σε πρώτη φάση το 95% των δικαιούχων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ και τους εργοδότες αυτών. Το υπόλοιπο 5%, που αφορά ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, θα εξυπηρετείται από τις τοπικές διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ, μέχρι να ενταχθούν και αυτοί στη Β' φάση εντός του 2022.

Με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας, όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για το επίδομα μητρότητας αντλούνται αυτόματα, μέσω της διασύνδεσης του e-ΕΦΚΑ με το Μητρώο Πολιτών και την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, καταργείται η υποχρέωση επίσκεψης στα τοπικά υποκαταστήματα.

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο απονέμονται 50.000 επιδόματα μητρότητας, που απαιτούσαν τη φυσική προσέλευση των ασφαλισμένων δύο με τρεις φορές στα τοπικά υποκαταστήματα. Η φυσική επίσκεψη στα υποκαταστήματα θα καταργηθεί πλήρως από τις 7/1/2022, μειώνοντας παράλληλα τον φόρτο εργασίας των υπαλλήλων του Οργανισμού στα υποκαταστήματα.

Οι πληρωμές  των επιδομάτων  θα γίνονται με απευθείας πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται ανά 15 ημέρες.

Η πρόσβαση στη νέα υπηρεσία είναι εύκολη και γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.efka.gov.gr. Oι ασφαλισμένες εισέρχονται στην υπηρεσία, εισάγοντας τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet και υποβάλλουν την αίτησή τους για χορήγηση του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας) στη νέα υπηρεσία «Ηλεκτρονική Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Μητρότητας» είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), επιλέγοντας: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Ελ. Επαγγελματίες είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) στην ενότητα Οικογένεια-> Γέννηση.

Τέλος, στη Β' φάση, που θα ολοκληρωθεί εντός του 2022, θα ενταχθεί το υπόλοιπο 5%, που αφορά σε ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, δηλαδή α) ασφαλισμένες υπαγόμενες στο άρθρο 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016, έμμισθες δικηγόροι και ασφαλισμένες του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ, β) φέρουσες και τεκμαιρόμενες εργαζόμενες μητέρες που απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, άνεργες (επιδοτούμενες) από τον ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος μητρότητας γυναίκες που υιοθετούν τέκνο, καθώς και ασφαλισμένες υπαγόμενες στις ειδικές κατηγορίες του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (αποκλειστικές νοσοκόμες, αμειβόμενες με εργόσημο, απασχολούμενες σε οικοδομοτεχνικά έργα, ξεναγοί, ρητινοσυλλέκτριες, κ.ά.).

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟ https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: