ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Με τη σχολική κάρτα οι μαθητές και στα μαγαζιά – Κανένα lockdown στα σχολεία διαμηνύει η κυβέρνηση

 


Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 15:00                                                                              Φωτογραφία αρχείου ΓΤ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Με τη σχολική κάρτα και τα δύο self test την εβδομάδα που προβλέπονται για τους μαθητές, θα μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματα (εμπορικά και εστίασης) οι

ανήλικοι, όπως διευκρίνισε σήμερα η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργου Γεωργαντά.

Ειδικότερα, μετά το ζήτημα που προέκυψε με τη σχολική κάρτα μαθητών, η οποία βεβαιώνει ότι ένας ανήλικος μαθητής έχει κάνει self test, αλλά δεν γίνεται δεκτή από ορισμένους καταστηματάρχες, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι θα υπάρξει ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα χρειάζεται να υποστούν και άλλο τεστ κορωνοϊού οι μαθητές και πως θα γίνεται δεκτή από τους καταστηματάρχες η σχολική κάρτα.

Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές καλούνται να προβούν σε self test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη προκειμένου να προσκομίζουν το αρνητικό αποτέλεμσά τους στα σχολεία τους κάθε Τρίτη και Παρασκευή αντίστοιχα.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται οι μαθητές άνω των 12 ετών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο και καλούνται να προσκομίζουν.

Καμία σκέψη για lockdown στα σχολεία

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να κλείσουν και πάλι τα σχολεία, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας, κι ενώ σήμερα αναμένεται να σημειωθεί νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων.

«Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων» τόνισε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την εκπαιδευτική κοινότητα για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Max FM, κλειστά είναι μόλις έξι τμήματα, επί συνόλου περίπου 80.000, ενώ το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%.

Στην κατηγορηματική διάψευση της διαρκώς, τροφοδοτούμενης φημολογίας περί κλεισίματος σχολικών μονάδων προέβησαν άλλωστε εκ νέου σήμερα και κυβερνητικές πηγές με φόντο την πορεία έξαρσης που διαγράφει το πανδημικό κύμα.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αφενός παρέπεμπαν στο ισχνό αποτύπωμα των αναγκαστικών αναστολών λειτουργίας, που μεταφράζεται σε μόλις 8 δομές στις οποίες διακόπηκε η δια ζώσης διδασκαλία.

Αφετέρου υπενθύμιζαν το ξεκάθαρο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους της εστίασης, επανέλαβε με ρητό τρόπο ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν.

Αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού

Περαιτέρω στην κυβέρνηση καταγράφουν τη συνέχεια στη θετική δυναμική την οποία δείχνουν να αναπτύσσουν οι προγραμματισμοί των εμβολιασμών.

Ενδεικτικά, μόνο το τελευταίο 24ωρο κλείστηκαν 41.275 νέα ραντεβού για πρώτη δόση και ακόμη 72.000 για την πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης. Δεδομένα που όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές ενισχύουν την θωράκιση ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

ΑΠΟ https://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διώρυγα Κορίνθου: Πάνω από 30 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στα πρανή

  14:37 01/12/2021 Υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ οι ζημιές στα πρανή της διώρυγας Κορίνθου . Υπογράφηκε η δέσμευση του...