ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

ΑΑΔΕ: Έρχεται η Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης – Ποιες πληροφορίες θα μπορεί να αντλήσει κάθε πολίτης

Τρίτη 02 Νοεμβρίου 2021.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Προ των πυλών η Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση από την ΑΑΔΕ μιας νέας ψηφιακής υπηρεσίας, μέσα από την οποία οι

πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να βλέπουν για κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, τι ποσά πλήρωσαν και για ποιες υποχρεώσεις (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, κ.λπ.), τι ποσά συμψηφίστηκαν και με ποιους φόρους, και άλλα πολλά.
Με άλλα λόγια θα λαμβάνουν ένα ενημερωτικό για κάθε συναλλαγή τους με την εφορία.

Πρόσβαση σε μια «ακτινογραφία» που θα αποτυπώνει λεπτομερώς κάθε «ανοιχτό» λογαριασμό που έχουν με τις ΔΟΥ θα αποκτήσουν ως το τέλος της χρονιάς όλοι οι πολίτες.
Αυτό θα καταστεί δυνατό μέσα από μια νέα ψηφιακή υπηρεσία στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, η οποία θα ονομάζεται «ψηφιακή ενημέρωση κίνησης».
Εξέλιξη που από την μια διευκολύνει κάθε Έλληνα και «σηματοδοτεί» μια νέα εποχή στη σχέση κράτους – πολίτη, από την άλλη όμως βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στον δρόμο για τον… ΥΠΕΡ Τειρεσία.

Τι στοιχεία θα δίνει η Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης της ΑΑΔΕ

Το μοντέλο των τραπεζών οι οποίες ενημερώνουν αναλυτικά τους πελάτες τους με ηλεκτρονικά «σημειώματα» για όλες τις μηνιαίες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους θα ακολουθήσει η ΑΑΔΕ.

Κάθε μήνα, η ΑΑΔΕ θα καταγράφει για κάθε φορολογούμενο όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο λογαριασμό του στο Taxis μέσω της νέας εφαρμογής «Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης».

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE και θα μπορεί να αποστέλλει ηλεκτρονικά ενημερωτικό σημείωμα.

Το «σημείωμα» της ΑΑΔΕ θα παρέχει πληροφορίες για:

  • Τις πληρωμές που πραγματοποίησαν μέσα στο μήνα για φόρους. Συγκεκριμένα θα βλέπουν τα ποσά των φόρων που εξόφλησαν εφάπαξ ή τις δόσεις που πλήρωσαν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, πάγια ρύθμιση 24 δόσεων ή 48 δόσεων, ρύθμιση 120 ή 100 δόσεων, ρύθμιση χρεών πανδημίας. Από τον Ιανουάριο του 2022 θα καταγράφονται και οι δόσεις που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
  • Τα ποσά φόρου που έχει συμψηφίσει η ΑΑΔΕ με βεβαιωμένες οφειλές, καθώς και ποιες είναι αυτές οι οφειλές που περιορίστηκαν ή μηδενίστηκαν μετά το συμψηφισμό με τις επιστροφές φόρου.
  • Τις επιστροφές φόρου που έχουν πληρωθεί και πιστώθηκαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
  • Τα ποσά των αποζημιώσεων (κρατική αρωγή, «κουρεμένα» ενοίκια κλπ) που έχουν δει στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
  • Τα ποσό του επιδόματος θέρμανσης που θα καταβληθεί στους δικαιούχους το Δεκέμβριο
  • Τις υπερεισπράξεις, τα επιπλέον ποσά δηλαδή που έχουν πληρώσει στην ΑΑΔΕ για φόρους και τέλη.

Πώς θα αποκτά πρόσβαση ο πολίτης

Έτσι οι φορολογούμενοι θα έχουν στο κινητό τους την πλήρη εικόνα για τις μηνιαίες συναλλαγές (πληρωμές, επιστροφές, αποζημιώσεις) που έχουν με την Εφορία.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα ενεργοποιηθεί τον τρέχοντα μήνα και οι φορολογούμενοι θα δουν την πρώτη αναλυτική κίνηση του λογαριασμού που διατηρούν στο Taxis έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η πρόσβαση στην εφαρμογή για τη ψηφιακή ενημέρωση του λογαριασμού θα γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης των φορολογούμενων στο Taxis.

Με τα σημειώματα της ΑΑΔΕ οι πολίτες θα έχουν μια συνολική εικόνα για τις οφειλές τους, τις δόσεις, τις επιστροφές φόρου και τους συμψηφισμούς ενώ θα ξέρουν τα ποσά που τους καταβάλει το κράτος από αποζημιώσεις μέχρι και επιδόματα.

Πηγή: enikonomia.gr

ΑΠΟ https://www.enikos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.