ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Τα κριτήρια ESG αλλάζουν το τοπίο στην αγορά ακινήτων


Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 15:12

Η εξασφάλιση πράσινων πιστοποιητικών συνδέεται με υψηλότερες αποδόσεις και φθηνότερη χρηματοδότηση ενώ ταυτόχρονα ο όρος «πράσινο» δεν αποτελεί σήμερα κάτι

που καλό θα ήταν να υπάρχει, αλλά έχει άμεση σχέση με τις αποδόσεις μια επένδυσης και τις πηγές χρηματοδότησης.

Αυτό ισχύει ειδικά στην αγορά ακινήτων, όπου η βιωσιμότητα μιας επένδυσης βάσει κριτηρίων ESG είναι περισσότερο μετρήσιμη, όπως ανέφερε η Aleksandra Njagulj, Global Head of ESG for Real Estate του DWS στο συνέδριο της 22ης Prodexpo.

Ως επικεφαλής του ESG σε ένα επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 τρισ. ευρώ, η κυρία Aleksandra Njagulj, υπογράμμισε τη σημασία των κριτηρίων που καθορίζουν σήμερα μια επένδυση ως βιώσιμη. Πρόκειται για έξι αρχές που συνδέονται με το θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, αλλά και με τη διακυβέρνηση, δηλαδή τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Όπως ανέφερε, μέχρι το τέλος του έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει εκδόσει τους ορισμούς του τι είναι και πόσο είναι «πράσινη» και «βιώσιμη» επένδυση, βάσει έξι κριτηρίων. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή αποδοτικότητα, τη μείωση αποβλήτων και τη σωστή διαχείριση υδάτων, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας επένδυσης, ακόμα και θέματα που περιλαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας, για παράδειγμα, στην κατασκευή ενός ακινήτου.

Πρόκειται για το λεγόμενο EU Taxonomy, το οποίο θα καθορίζει στο εξής τις αποδόσεις για τους επενδυτές, το κόστος ανακαίνισης και αναβάθμισης, αλλά και τον κίνδυνο στις χρηματοδοτήσεις. Σήμερα, σύμφωνα με την κυρία Njagulj, δεν υπάρχουν πλήρη και αξιόπιστα δεδομένα προκειμένου να μετρηθεί το πόσο πράσινη και βιώσιμη είναι μια επένδυση. Ωστόσο, στα ακίνητα, το πρόβλημα αυτό είναι πιο περιορισμένο, καθώς η βιωσιμότητα συνδέεται με πολλά μετρήσιμα μεγέθη, όπως είναι η ενεργειακή αποτελεσματικότητα, κ.α.

Οι κανονισμοί και οι τάσεις στην αγορά γίνονται ολοένα και πιο πιεστικοί προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή στη γνωστοποίηση αξιόπιστων στοιχείων και στην αύξηση των βιώσιμων επενδύσεων στα ακίνητα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την κυρία Njagulj, η ζήτηση για πράσινα ακίνητα στην αγορά του Λονδίνου είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με τα υπόλοιπα. Και η ζήτηση αυτή μεταφράζεται σε αυξημένα ενοίκια κατά 12,3%. Επίσης, τα πράσινα ακίνητα πωλούνται ευκολότερα και λαμβάνουν φθηνότερη χρηματοδότηση, ενώ υπάρχουν άφθονες πηγές άντλησης κεφαλαίων, με πιο χαρακτηριστική, ίσως, εκείνη των «πράσινων» ομολόγων. Αλλά και ο τραπεζικός δανεισμός είναι ευκολότερος και φθηνότερος για τα πράσινα ακίνητα, καθώς τα κριτήρια ESG αποτελούν παράγοντα κινδύνου. Επομένως, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που τα ακίνητα που δεν πληρούν τα κριτήρια ESG δεν θα μπορούν να πουληθούν ή να ενοικιαστούν.

ΑΠΟ https://www.cnn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: