ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων - mydata: Υποχρεωτική από 1η Ιουλίου - Ποιοι ζητούν παράταση

Από την 1η Ιουλίου δεν θα επιτρέπεται να γίνεται καμία μεταβίβαση ακινήτου αν δεν έχει εκδοθεί προηγουμένως η «ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου» - Η αγορά δηλώνει ανέτοιμη να εφαρμόσει το νέο μέτρο - Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων αποτελεί μαζί με το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, το τρίτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της καταγραφής και διαχείρισης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα.

Η αγορά δηλώνει ανέτοιμη να εφαρμόσει το νέο μέτρο ενώ από την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιουνίου όλες οι αγοραπωλησίες ακίνητων θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ήδη επισημάνει το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και ζητεί εξάμηνη παράταση, προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσχέρειες που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Φοροτεχνικοί και  επαγγελματίες ζητούν η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ισχύσει από τη νέα χρονιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών  εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο μιας ακόμη παράτασης. 


Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

Από την 1η Ιουλίου 2021 η νομοθεσία προβλέπει ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου. Είναι μια διαδικασία που υποχρεώνει οποιονδήποτε θελήσει να κάνει μια μεταβίβαση, να επισκεφτεί τον μηχανικό και να συλλέξει μια σειρά από έγγραφα τα οποία θα οδηγήσουν σε αυτήν την ηλεκτρονική έκδοση της Ταυτότητας.

Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την καταχώριση ενός ακινήτου – που αποτελεί βάση για όλα τα επόμενα – είναι ο εντοπισμός του οικοπέδου στον χάρτη και η καταχώριση των βασικών του στοιχείων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ολόκληρο κτίριο ή ένα μόνο διαμέρισμα και ιδιοκτησία. Ακολουθεί η περιγραφή κάθε ξεχωριστής διαδικασίας και στο τέλος μπαίνουν στο πληροφοριακό σύστημα τα σχέδια και τα δικαιολογητικά.


Το Mydata

Το mydata είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που προωθούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Με αυτήν εφαρμογή υποχρεώνουν όλους τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να στέλνουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγια στις εφορίες, ουσιαστικά στο σύστημα taxisnet.

Και οι λογιστές,ωστόσο, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν παράταση, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται στην περίοδο των φορολογικών δηλώσεων και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την αγορά να προσαρμοστεί.

Ποιοι έχουν υποχρέωση συμπλήρωσης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας;

Η υποχρέωση συμπλήρωσης της Ηλ. Ταυτότητας αποτελεί σήμερα απαραίτητο στάδιο των διαδικασιών:

Έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών και έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας, μετά την 01-02-2021.
Ρύθμισης οικοδομικών υπερβάσεων των κτιρίων ή οριζοντίων ιδιοκτησιών σε οικοδομές.
Αποτελεί επίσης προϋπόθεση για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων μετά την 01-07-2021.

Επιπλέον, η ΗΤ επιβάλλεται να συμπληρωθεί εντός 5 ετίας από την ημερ/νία έναρξης ισχύος των διατάξεων της Ηλ. Ταυτότητας (01-02-2021) για τα κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Ν.Π.Δ.Δ ή στεγάζουν υπηρεσίες των φορέων αυτών καθώς και κτίρια με χρήση τουριστικών καταλυμάτων άνω των 300 τ.μ, κτιρίων εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, υγειονομικής περίθαλψης, χώρων συνάθροισης κοινού και πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Επιπρόσθετα απαιτείται, σε κάθε κατάρτιση δημόσιας σύμβασης έργων, μελετών ή προμηθειών που έχει ως αντικείμενο ακίνητο με κτίσματα, να προηγηθεί η συμπλήρωση.

Τι είδους στοιχεία καταχωρούνται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα;

Στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα απαιτείται η καταχώρηση των παρακάτω στοιχείων:

-Περιγραφή οικοπέδου ή γηπέδου εκτός σχεδίου
-Αριθμός κτισμάτων
-Περιγραφή κτιρίων ( οικοδ. αδειών, ρύθμισης αυθ. κατασκευών, πίνακα επιφανειών ανά όροφο με διαχωρισμό των χρήσεων )
-Πράξεις σύστασης οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών
-Αριθμός ορόφων
-ΠΕΑ-πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
-ΚΑΕΚ-Κωδικό Αριθμό Eθνικού Kτηματολογίου
-Αναφορά στο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής του ακινήτου με την ύπαρξη ή μη ειδικού καθεστώτος προστασίας της περιοχής

ΑΠΟ https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...