ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

ΕΝΦΙΑ: Οι περιοχές της Μεσσηνίας που εντάσσονται στις αντικειμενικές αξίες

 3/6/2021

 
 Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με τις ζώνες των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο

Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι υψηλότερος σε σχέση με φέτος αλλά κοινωνικά δικαιότερος.

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι οποίες είναι έτοιμες και θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα, αλλά θα εφαρμοστούν από την 1/1/2022, θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.
Tαυτόχρονα θα επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισής του, ώστε τον προσεχή Μάρτιο να έχουν εκδοθεί τα νέα εκκαθαριστικά, ενώ ο φόρος θα πληρωθεί σε εννέα ή δέκα δόσεις ανάλογα με το εάν η πληρωμή των δόσεων ξεκινήσει Μάρτιο ή Απρίλιο.
Όπως αποκαλύφθηκε στην έκθεση της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς, από το 2022 να γίνει επίσπευση της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, ώστε τον Μάρτιο να έχουν εκδοθεί τα καινούργια εκκαθαριστικά, τα οποία θα υπολογιστούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, η απόφαση για τις νέες αντικειμενικές τιμές είναι έτοιμη από τις 18 Μαΐου και δεν μένουν παρά οι επίσημες ανακοινώσεις για το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ολοκληρώσει μια αξιολόγηση των τιμών των ακινήτων με επέκταση της βάσης φόρου ακινήτων από 85% σε περίπου 95% των ακινήτων και την πλήρη ψηφιοποίηση των νέων ζωνών.
Για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα 3.500 περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου σήμερα δεν εφαρμόζονται αντικειμενικές τιμές, με αποτέλεσμα να προκύπτει πολύ χαμηλός φόρος για την ακίνητη περιουσία, ενώ οι αντικειμενικές αξίες θα επικαιροποιηθούν σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας όπου ήδη ισχύει το σύστημα των τιμών αυτών, ώστε να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις εμπορικές τιμές της κτηματαγοράς.

Οι περιοχές όπου αναμένεται να υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών τιμών είναι κυρίως αυτές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς ακόμη και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης τον Ιούνιο του 2018.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ιδιωτών πιστοποιημένων εκτιμητών προκύπτουν αυξήσεις αντικειμενικών-φορολογητέων αξιών από 30% έως και πάνω από 100% σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας αλλά και μειώσεις σε περίπου 4.000 περιοχές.

Το υπουργείο Οικονομικών, θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την επέκταση των αντικειμενικών, προκειμένου να προχωρήσει από το επόμενο έτος σε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να απορροφηθούν τυχόν επιβαρύνσεις από μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών. Παράλληλα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο περιορισμού του συμπληρωματικού φόρου, οποίος επιβάλλεται σήμερα σε φορολογουμένους των οποίων η ακίνητη περιουσία υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.

Οι μεταβολές στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που αποσκοπούν στην προσέγγισή τους με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, αναμένεται να προκαλέσουν, αντίστοιχα, μεταβολές σε 20 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων.

Οι περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα
Περίπου 3.500 περιοχές και οικισμoί που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες, βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων και οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν πολύ χαμηλούς φόρους.

Οι περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα

Περίπου 3.500 περιοχές και οικισμoί που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες, βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων και οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν πολύ χαμηλούς φόρους.

Όσον αφορά την Πελοπόννησο:

Πελοπόννησος

  • Στον Νομό Αχαΐας, με εξαίρεση την Κάτω Αχαΐα, το Αίγιο και την Ακράτα, όλες οι υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές θα ενταχθούν και αυτές στο αντικειμενικό σύστημα. Πρόκειται μεταξύ άλλων για το Διακοπτό, την Αιγείρα, τον Πλάτανο, την Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, τον Ψαθόπυργο, τα Βραχναίικα κ.ά.
  • Στον Νομό Κορινθίας, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.
  • Στον Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία, ενώ στον Νομό Μεσσηνίας ορισμένες παραλιακές περιοχές που έως σήμερα ήταν εκτός, όπως για παράδειγμα το Καλό Νερό, θα αποκτήσουν και αυτές τιμές ζώνης.

ΑΠΟ https://www.gargalianoionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: