ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Τροπολογία: Τι αλλάζει στη φορολογία σκαφών αναψυχής, συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ για το 2021;


Αλλάζει με τροπολογία του Υπ. Οικονομικών η κλίμακα με τους συντελεστές φόρου για ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, δηλαδή ταχύπλοα, φουσκωτά και βάρκες.

Μείωση της φορολογίας στα μικρά σκάφη αναψυχής, αλλά και αναγκαίες τροποποιήσεις

στον ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές διατάξεις προβλέπονται με νέα τροπολογία που κατέθεσε χτες το Υπουργείο Οικονομικών στο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα:

•Αναπροσαρμόζονται οι συντελεστές του φόρου των πλοίων πρώτης κατηγορίας του νόμου αυτού, που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία για την πενταετία 2021-2025. Με τη ρύθμιση αναπροσαρμόζονται οι συντελεστές του φόρου της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 27/1975 (Α' 77) και της εισφοράς της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 27/1975 των πλοίων πρώτης κατηγορίας του νόμου αυτού, που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία για την πενταετία 2021-2025, όπως προβλέπεται από τον νόμο αυτό με αναστολή της εφαρμογής για το έτος 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στον χώρο της ναυτιλίας.

Επιπλέον, με το προτεινόμενο άρθρο προβλέπεται και η αναπροσαρμογή των συντελεστών εισφοράς της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 29/1975 των πλοίων ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία, τα οποία είναι συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, για την πενταετία 2021-2025 με αναστολή της εφαρμογής για το έτος 2021 λόγω πανδημίας της COVID-19 και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στον χώρο της ναυτιλίας.

•Μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση που για τα μικρά ιδιωτικά πλοία αναψυχής.

•Καταργείται το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας σε περίπτωση πληρωμής χρηματικού εντάλματος δυνάμει τελεσίδικης δικαστικής απόφασης-

•Επεκτείνεται η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος, για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων για τις οποίες έχουν ληφθεί μέτρα αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ή οι οποίες πλήττονται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και ανήκουν σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων και για τον μήνα Ιούνιο 2021.

•Επεκτείνεται η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α και για το έτος 2021 και χορηγείται η μείωση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. φυσικών προσώπων και για το έτος 2021.

•Απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α, έτους 2021 τα ακίνητα εντός του οικισμού Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο οποίος έχει απαλλοτριωθεί αναγκαστικά υπέρ και με δαπάνες του Δημοσίου

Αναλυτικά με βάση την αιτιολογική έκθεση αντιμετωπίζεται η δυσανάλογη φορολογική επιβάρυνση που επήλθε με ν. 4646/2019 {Α' 201), με τον οποίο εισήχθη συντελεστής προσαύξησης πέντε (5) στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής. Όπως τονίζεται ο συντελεστής προσαύξησης λειτούργησε εις βάρος των μικρών ιδιωτικών πλοίων αναψυχής καθόσον τα πλοία αυτά εξομοιώθηκαν κατά τον υπολογισμό του φόρου με τα μεγάλα ιδιωτικά πλοία αναψυχής.

Έτσι μέχρι τα 7 μέτρα ο συντελεστής φόρου μειώνεται στο 0,5, από τα 7,01 μέχρι τα 12 μέτρα ο συντελεστής πάει στο 1 και άνω των 12 μέτρων τα σκάφη αντιμετωπίζουν συντελεστή 5.

ΑΠΟ https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: