ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: Με τρία μετάλλια επιστρέφει η ελληνική αποστολή


Κυριακή, 23 Μαϊος 2021 20:40 

Ο Κριστιάν Γκολομέεφ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κολύμβηση, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη

Αυγενάκη να τον συγχαίρει και να του εύχεται για ακόμα μεγαλύτερη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Με τρία μετάλλια, ένα χρυσό και δύο χάλκινα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από τη Βουδαπέστη, όπου διεξήχθη το 35ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης.

Στην τελευταία μέρα ο Κριστιάν Γκολομέεφ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο των 50μ. ελεύθερο, τερματίζοντας τρίτος σε χρόνο 21.73 στον τελικό.

Έτσι μαζί με τον Απόστολο Χρήστου, που κατέκτησε επίσης το χάλκινο μετάλλιο, στα 100μ. ύπτιο στάθηκαν ξανά στο ύψος τους και ανέβηκαν για άλλη μία φορά στο βάθρο, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται στην ελίτ της Ευρώπης.

Τον τίτλο της κορυφαίας δικαιούται χωρίς αμφιβολία ωστόσο η Άννα Ντουντουνάκη, τόσο για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στα 100μ. πεταλούδα, όσο και για τη θεαματική βελτίωση των χρόνων της.

Μετά το τέλος του τελικού που συμμετείχε ο Κριστιάν Γκολομέεφ, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης έσπευσε να συγχαρεί τον Έλληνα πρωταθλητή για την επιτυχία του.

ΑΠΟ https://www.cnn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

4 Δεκεμβρίου – Γιορτή σήμερα: Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς

04/12/2021 | 00:05 Γιορτή σήμερα : Τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας τιμά σήμερα, 4 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Βαρβάρα...