ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Το καλοκαίρι ξεκινούν τα «δοκιμαστικά» των νέων αντικειμενικών αξιών


  • 18 Μαΐου 2021 - 09:33

Το καλοκαίρι ξεκινούν τα «δοκιμαστικά» των νέων αντικειμενικών αξιών

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να γίνουν γνωστές οι νέες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια, οι οποίες ωστόσο θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Δηλαδή οι νέες τιμές να ενεργοποιηθούν στην πράξη από την 1/1/2022 (κάτι που σημαίνει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με τον περυσινό).

Με βάση πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και απομένει η τελική έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ώστε η ΑΑΔΕ να ξεκινήσει τα τις δοκιμές για να διαπιστωθεί σε ποιες περιοχές και πόσο θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.

Ουσιαστικά μέσα από αυτή τη διαδικασία επιχειρείται να δοθεί το περιθώριο σε όσους θέλουν να κάνουν μεταβίβαση ακινήτου, να επιλέξουν αν θα το πράξουν εντός του 2021 με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες ή αν θα το αναβάλλουν για την επόμενη χρονιά προκειμένου να ωφεληθεί από πιθανή μείωση των τιμών στην περιοχή του.

Επίσης παράλληλα αναμένεται να γίνει και η προετοιμασία του ΕΝΦΙΑ του 2022 για να καταφανεί τις αυξομειώσεις επέρχονται στις εισπράξεις

Υπενθυμίζεται ότι για περιπτώσεις πρώτης κατοικίας στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγοραστές καλύπτονται από τα αφορολόγητα όρια με αποτέλεσμα να μην προκύπτει επιπλέον φόρος.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΧΙΟΥΜΟΡ