ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

ΟΑΕΔ - Κοινωνικός τουρισμός 2021: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν διακοπές


16/05/2021 07:40 

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Αύξηση των δικαιούχων αλλά και των κονδυλίων σχεδιάζει για την περίοδο 2021 – 2022 του κοινωνικού τουισμού ο ΟΑΕΔ.

Ένα ενισχυμένο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού σχεδιάζεται και φέτος για τη σεζόν 2021-2022 από τον ΟΑΕΔ για πολλούς δικαιούχους, με βάση το μοντέλο που ίσχυσε για πρώτη φορά πέρσι και θα είναι αυτό που θα δώσει μία σημαντική ώθηση στις εγχώριες μετακινήσεις και φυσικά στην οικονομία των νησιών.

Η κυβέρνηση έχει ως στόχο την επανάληψη της περσινής φόρμουλας, που οδήγησε στην έκδοση 370.000 voucher Κοινωνικού Τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του Κοινωνικού Τουρισμού ανέρχονταν μέχρι το 2019 στο επίπεδο των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Πέρσι τριπλασιάστηκε, ώστε να φτάσει σε ένα επίπεδο της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος αναμένεται να είναι η αύξηση της συμμετοχής του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής με αντίστοιχη μείωση της συμμετοχής των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.

Αναλυτικά θα προβλέπει έξι και όχι πέντε διανυκτερεύσεις, μειωμένη συμμετοχή του ωφελούμενου και ανώτατο ποσό συμμετοχής 11,5 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση με πρωινό.

Το περσινό πρόγραμμα προέβλεπε:

  1. Τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.
  2. Υπερδιπλασιασμό των ωφελούμενων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 140.000 σε 300.000.
  3. Ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος. Ο κάτοχος του voucher πληρώνει το 1/3 της τιμής, καθώς η συνολική έκπτωση φτάνει στο 66% (τα υπολειπόμενα 2/3 της τιμής τα καλύπτουν ισομερώς ο ΟΑΕΔ και η ακτοπλοική εταιρεία).
  4. Αύξηση της συμμετοχής του ΟΑΕΔ έως και 14% στο κόστος διαμονής και παράλληλα μείωση έως και 20% της συμμετοχής των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία
  5. Αύξηση της επιδότησης για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό.
  6. Διατήρηση του ειδικού πλαισίου για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Μυτιλήνη, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού και ένταξη για πρώτη φορά του νομού Έβρου.
  7. Αύξηση κατά 20% της μέγιστης διάρκειας των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια.
  8. Μείωση της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας των κλινών το καλοκαίρι και στις εορτές στο 25% έναντι 40%
  9. Διπλή μοριοδότηση και πλήρη κάλυψη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε ΑΜΕΑ
  10. Το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 ξεκίνησε την 1η Αυγούστου.

Η δήλωση συμμετοχής από τους παρόχους θα γίνεται αποκλειστικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parokhoi-koinonikou-tourismou.

Την περσυνή χρονιά τέθηκε σε λειτουργία και το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» από το υπουργείο Τουρισμού, που προβλέπει επιδοτούμενες διακοπές με e-voucher για όλους και με εισοδηματικά κριτήρια. Το πρόγραμμα έχει παραταθεί για το 2021 και τα vouchers για καταλύματα και τουριστικά γραφεία που έχουν εκδοθεί ισχύουν κανονικά έως 31/12/2021.

Ο 10λογος του Κοινωνικού Τουρισμού

Χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος αναμένεται να είναι η αύξηση της συμμετοχής του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής με αντίστοιχη μείωση της συμμετοχής των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φετινό πρόγραμμα αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με το περσινό το οποίο προέβλεπε 6 και όχι 5 διανυκτερεύσεις, μειωμένη συμμετοχή του ωφελούμενου και ανώτατο ποσό συμμετοχής 11,5 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση με πρωινό.

Ειδικότερα, το περσινό πρόγραμμα προέβλεπε:

  • Τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.
  • Υπερδιπλασιασμό των ωφελούμενων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 140.000 σε 300.000.
  • Ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος. Ο κάτοχος του voucher πληρώνει το 1/3 της τιμής, καθώς η συνολική έκπτωση φτάνει στο 66% (τα υπολειπόμενα 2/3 της τιμής τα καλύπτουν ισομερώς ο ΟΑΕΔ και η ακτοπλοική εταιρεία).
  • Αύξηση της συμμετοχής του ΟΑΕΔ έως και 14% στο κόστος διαμονής και παράλληλα μείωση έως και 20% της συμμετοχής των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία
  • Αύξηση της επιδότησης για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό.
  • Διατήρηση του ειδικού πλαισίου για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού και ένταξη για πρώτη φορά του νομού Έβρου.
  • Αύξηση κατά 20% της μέγιστης διάρκειας των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια.
  • Μείωση της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας των κλινών το καλοκαίρι και στις εορτές στο 25% έναντι 40%
  • Διπλή μοριοδότηση και πλήρη κάλυψη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε ΑΜΕΑ
  • Το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 ξεκίνησε την 1η Αυγούστου.

ΑΠΟ https://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.