ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Νίκας εφ όλης της ύλης για έργα Τριφυλίας


Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 08:10                                                                                            Γράφτηκε από την  

Προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στην Ελαία υπέγραψε χθες στην Κυπαρισσία ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τον δήμαρχο Τριφυλίας

Γιώργο Λεβεντάκη.

Επίσης με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Τριφυλία έκανε αναφορά σε όλα τα σημαντικά ζητήματα όπου αναμένονται εξελίξεις, χωρίς να παραλείψει να κάνει έκκληση για ενότητα.

Σε ό,τι αφορά το αθλητικό κέντρο στην Ελαία, όπως είπε ο κ. Νίκας θα εξυπηρετεί και το Καλό Νερό, ενώ δεσμεύτηκε τόσο στον πρόεδρο της Τ.Κ. Ελαίας Άρη Σκλάβο όσο και στο δήμαρχο, ότι θα χρηματοδοτήσει και την μελέτη -την οποία πρέπει να κάνει ο δήμος- για ένα κτήριο που θα έχει αποδυτήρια και βοηθητικούς χώρους.

«Περιμένουμε τη μελέτη για το αθλητικό κέντρο Κυπαρισσίας στο χώρο των 7 στρεμμάτων που έχουν παραχωρηθεί στο δήμο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μέσα στο Μάρτιο και μάλιστα πριν τις 15 ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι στην Κυπαρισσία για να υπογράψει τη σύμβαση για το λιμάνι της ύψους 3,5 εκ. ευρώ. «Είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό, που θα δώσει λύση στο λιμάνι» επισήμανε, σημειώνοντας πως μέσα στη θητεία του θα δουν και το ζήτημα του περιβάλλοντος χώρου, εκτιμώντας πως στο μέλλον το λιμάνι θα είναι η κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας.

Για το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας είπε ότι η Περιφέρεια είναι εδώ για να συνδράμει και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και εγώ είμαι εδώ με ευγνωμοσύνη προς τη Μεσσηνία που με έκανε περιφερειάρχη, εγώ δεν ξεχνάω τον τόπο μου, αρκετά με την περιθωριοποίησή της τόσα χρόνια».

Για τη Νέδα σημείωσε ότι έχει πάρει και σχετική επιστολή από το Σύλλογο Ξενοδόχων, ότι έχει μιλήσει με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Φαρμάκη και μέσα στο Μάρτιο θα έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Τριφυλίας, ώστε να έχουν υπηρεσία καθαριότητας μέσα στο φαράγγι, να μπουν καλαθάκια, σήμανση και τουαλέτες, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του.

Για τα οδικά έργα της Τριφυλίας ανέφερε πως είναι  έτοιμοι να ξεκινήσουν το δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, ενώ δουλεύουν το δρόμο «σκοτώστρα» Κυπαρισσία - Φιλιατρά ώστε να βελτιωθεί. Εντός των ημερών τελειώνουν οι διαδικασίες για το δρόμο από Φιλιατρά μέχρι Χριστιάνους, ύψους 250.000 ευρώ.

Επίσης αναφέρθηκε στο φράγμα των Φιλιατρών για τα δίκτυα, ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση σε 15 ημέρες περίπου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υφυπουργό κ. Οικονόμου, υπογραμμίζοντας πως «το καλό είναι ότι όλα αυτά τα δίκτυα εντάσσονται στο πρόγραμμα "Ανάκαμψη"».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων λέγοντας: «Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων έχει κλείσει και ευτυχώς που η κυβέρνηση άλλαξε τη σχετική νομοθεσία, διότι αν περιμέναμε από την απλή αναλογική που κυριαρχεί στο ΠΣ το θέμα δεν θα λυνόταν ποτέ. Στην Οικονομική Επιτροπή πήραμε τις αποφάσεις που πρέπει. Προφανώς εγώ αν ήμουν περιφερειάρχης θα ήταν άλλο το περιεχόμενο, σας βεβαιώνω για αυτό, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε και πολλά, γιατί θα πηγαίναμε 5 χρόνια πίσω. Την Πέμπτη έχω μια σύσκεψη και με την εταιρεία και με τον ΦΟΔΣΑ με τον κ. Αργειτάκο, ώστε από κάποιες περιοχές που έχουν πρόβλημα να πάρουμε τα σκουπίδια πριν έρθει το καλοκαίρι και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτές τις περιοχές. Βεβαίως έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα και ένα αγώνισμα λαμπρό, πρέπει στην εταιρεία να πηγαίνουμε 150.000 τόνους, είναι η κατώτερη εγγυημένη ποσότητα, 68 ευρώ συν ΦΠΑ, αλλά μπορούμε εμείς που παράγουμε 250.000 τόνους, οι 100.000 να πάνε στην ανακύκλωση. Θα κάνουμε μια συστηματική προσπάθεια, μια εκστρατεία πληροφόρησης ώστε να ανακυκλώνουμε».

Επίσης ο κ. Νίκας έστειλε μήνυμα ενότητας στους Τριφύλιους, προφανώς βλέποντας τις μεγάλες κόντρες που υπάρχουν στα Δημοτικά Συμβούλια, τονίζοντας: «Κάνω μια έκκληση στους αγαπητούς Τριφύλιους να πέσουν οι τόνοι, πρέπει να αγκαλιαστούμε, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έχει η περιοχή για να πάμε μπροστά. Εμείς ερχόμαστε και παρερχόμαστε, κάποτε τελειώνει και η θητεία και η ιστορία μας, ο τόπος είναι αυτός που μένει, τον οποίο πρέπει να υπηρετήσουμε οι πολίτες. Να δίνουμε το παράδειγμα της ενότητας και της συνεργασίας. Εγώ για την αγαπημένη Τριφυλία θα κάνω ό,τι μπορώ».

Από την πλευρά του ο κ. Λεβεντάκης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κ. Νίκα για όλα αυτά που ανακοίνωσε, τονίζοντας: «Υπάρχει μια άριστη συνεργασία, μας ακούτε και μας ακούτε πολύ καλά, μας στέκεστε και μας στέκεστε πάρα πολύ σωστά σε πράγματα που η Τριφυλία τα παλαιότερα χρόνια δεν θα είχε δει. Ευελπιστούμε και στο μέλλον να σας έχουμε κοντά μας σε ό,τι σας χρειαστούμε, γνωρίζοντας ότι οι υποχρεώσεις σας είναι πολλές. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε και θεωρούμε ότι δήμος και Περιφέρεια είναι ένα».

ΑΠΟ https://eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: