ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Παράταση lockdown έως 18/1 – Τι θα γίνει με Γυμνάσια, Λύκεια


  • 8 Ιανουαρίου 2021 - 18:25

Lockdown :  Παράταση του lockdown  για μία ακόμη εβδομάδα, όπως είχε προαναγγείλει η aftodioikisi.gr, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος

Χαρδαλιάς.

Μάλιστα, όπως είπε, προφανώς για να αποφευχθεί το μπάχαλο που συνέβη τις τελευταίες ημέρες, κάθε Παρασκευή θα ανακοινώνεται τι θα ισχύσει την επόμενη εβδομάδα.

Τι δεν θα λειτουργήσει

Συγκεκριμένα, λόγω της συνεχιζόμενης αρνητικής επιδημιολογικής κατάστασης, το lockdown παρατείνεται έως τις 18/1/2021 στις 6 το πρωί.

Έτσι συνεχίζονται όλες οι απαγορεύσεις που ισχύουν:

-Μετακίνηση μόνο με sms.

-Συνέχιση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.

-Συνέχιση Όχι στο λιανεμπόριο ακόμα και με τη μέθοδο του click away.

-Συνέχιση της απαγόρευσης λειτουργίας των βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, Κέντρων Αισθητικής και ΚΤΕΟ.

-Συνέχιση απαγόρευσης για ψάρεμα, κυνήγι.

-Εκκλησίες: Λειτουργία χωρίς την παρουσία πιστών. Μόνο ατομική λατρεία.  Στις κηδείες με τη συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων

-Συνέχιση τηλεργασίας.

-Συνέχιση των μέτρων που ισχύουν σήμερα στα δικαστήρια.

-Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με ειδικά μέτρα.

-Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό για 7 ημέρες. Επιπρόσθετα απαιτείται και αρνητικό τεστ rapid test. Ειδικά, οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται και σε rapid test στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους.

Τι θα γίνει με Γυμνάσια, Λύκεια

Παράλληλα, όπως είπε ο καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, μετά το άνοιγμα από τη Δευτέρα 11/1,
Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων Ειδικής  Αγωγής και Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών,
η Επιτροπή θα εξετάσει τη δια ζώσης λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων το επόμενο διάστημα
και ανάλογα με τα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά
Ανοίγουν τη Δευτέρα 11/1 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και ειδικά σχολεία. Τα σχολεία θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.
Θα ισχύει διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης και χρήση περισσότερων εισόδων. Ενώ οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας.
Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η μάσκα, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις.

Μαξίμου: Προανήγγειλε άνοιγμα

Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρου Μαξίμου προανήγειλlε  ότι όλες αυτές οι λειτουργίες θα ανοίξουν την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, 

Συγκεκριμένα, το non paper του Μεγάρου Μαξίμου από το περασμένο Σάββατο 2/1. ανέφερε επί λέξει:

Στις 11 Ιανουαρίου μαζί με τα σχολεία επανέρχεται η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών. Αναφορικά με τις εκκλησίες μας, η λειτουργία των Θεοφανίων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς. Οι εκκλησίες μας, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: