ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Αστυνομία: Νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συναθροίσεων


  • 21 Ιανουαρίου 2021 - 12:24

«Το 2021 η Αστυνομία αλλάζει εποχή, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα… Η Αστυνομία αλλάζει γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του

Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση των συναθροίσεων.

Όπως είπε ο υπουργός, η διαχείριση των συναθροίσεων στηρίζεται στη λογική της αναλογικότητας, με την έννοια ότι θα γίνεται αξιολόγηση του κινδύνου και υπάρχει κλιμακωτή αντίδραση με προτελευταία τη χρήση νερού από τα ειδικά οχήματα και τελευταία τη χρήση χημικών.

«Παίρνουμε απολύτως στα σοβαρά τον ρόλο μας στην περιφρούρηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Θα εξαντλούμε τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το δικαίωμα της έκφρασης, και φυσικά όποιος διαμαρτύρεται φωνάζει κιόλας, είναι αδιαπραγμάτευτο. Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί. Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές, διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί. Εμείς θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα της επιλογής του πολίτη».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε επίσης ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η «λευκή βίβλος» για την εσωτερική ασφάλεια, ενώ αλλάζει εκ βάθρων η δομή της αστυνομίας και της εκπαίδευσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη:

Καλή σας μέρα, καλή χρονιά. Υγεία και προκοπή σε σας και στους δικούς σας.

Η πανδημία μας στέρησε πολλά, μεταξύ αυτών και το να τα λέμε πιο τακτικά.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε όπως είχαμε υποσχεθεί και στη Βουλή, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, το νέο σχέδιο για τη διαχείριση των συναθροίσεων.

Θα είμαι σύντομος για να αφήσουμε χρόνο για τις ερωτήσεις σας.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, τον Γ. Γραμματέα Κώστα Τσουβάλα και τον αρχηγό μας Μιχάλη Καραμαλάκη για τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του σχεδίου.

Καθόλου τυχαία είναι τρεις αρχηγοί , τέως και νυν της ΕΛ.ΑΣ. δίπλα μου. Πετυχημένοι και άξιοι αξιωματικοί. Η εμπειρία τους είναι εγγύηση ότι ο δρόμος των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που ανοίγουμε είναι σωστός και δίνει αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΛ.ΑΣ.

Η Αστυνομία αλλάζει γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει.

Η ασφάλεια, σαν αίτημα διευρύνεται- ο κορωνοϊός μας το θυμίζει επώδυνα.

Δεν μιλάμε μόνο για συνήθη εγκληματικότητα, έχουμε νέα φαινόμενα. Κοιτάξτε για παράδειγμα την βία ανηλίκων, με το πρόσφατο σοκαριστικό επεισόδιο.

Θα υπάρξει νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, οι διαδικασίες σύνταξης του ολοκληρώνονται στους επόμενους μήνες.

Στον επόμενο μήνα θα δημοσιευθεί η λευκή βίβλος της αστυνομίας για την εσωτερική ασφάλεια.

Εκεί θα γίνει σαφές η φιλοσοφία και το όραμα μας για την αστυνομία που πρέπει και αξίζει στην δημοκρατία μας.

Για να γίνει το όραμα πράξη δυο πυλώνες θέλουν χτίσιμο. Εκπαίδευση και Αρχηγείο

Αλλάζει εκ βάθρων η εκπαίδευση, πολύ σύντομα θα τηλε- συναντηθούμε για το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί.

Παράλληλα ολοκληρώνεται η μελέτη για βελτιώσεις στην δομή και διοίκηση της Αστυνομίας, ξεκινώντας από το Επιτελείο.

Το 2021 η Αστυνομία ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΟΧΗ, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα.

Εξωστρεφής, σύγχρονη, ευέλικτη, αποτελεσματική. Από τη στολή μέχρι την ψυχή.

Δεν θα συζητήσουμε για όλα αυτά σήμερα. Σας ενημερώνω και θα έχουμε ευκαιρίες να τα συζητήσουμε διεξοδικά.

Προχωρώ στο σημερινό θέμα, είναι το πρώτο δημόσιο βήμα των αλλαγών που είπαμε.

Μετά τον νόμο περί συναθροίσεων, στο πνεύμα αυτού του νόμου, η αστυνομία δηλώνει δημόσια το πώς θα εφαρμόσει αυτό τον νόμο.

Για πρώτη φορά τολμά να αναφερθεί ακόμη και στην επιχειρησιακή της φιλοσοφία.

Εξηγεί τι κάνει, τι προσπαθεί, πώς δρα. Αυτοδεσμεύεται και απομυθοποιεί. Κάνει το πρώτο βήμα για συνεννόηση!

Γιατί η διαχείριση συνάθροισης, η περιφρούρηση της συνάθροισης είναι ευθύνη πολλών, όχι μόνο της αστυνομίας.

1ο: Στόχοι

  • Σύμφωνα και με τον νόμο περί συναθροίσεων, ο στόχος είναι να συνδυάσεις τρεις παραμέτρους, τρία ύψιστα αγαθά.

  • Κάθε συνάθροιση είναι μια στάθμιση αυτών των τριών δικαιωμάτων.

  • Το κέντρο βάρους αυτού του τριγώνου, είναι η στάθμιση, ο συνδυασμός που για κάθε συνάθροιση είναι διαφορετικός

  • Η αστυνομία πρέπει να προσαρμοσθεί σε αυτή τη λογική

  • Μέχρι πρόσφατα το βάρος δινόταν στις επιχειρήσεις του πεδίου, λιγότερο στην πρόληψη και ακόμη λιγότερο στην επικοινωνία , στην συνεργασία, στην λογοδοσία.

2o: Modus operandi

  • Αυτονόητα προκύπτει η ανάγκη για μια νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία, ένα νέο modus operandi.

  • Η αναλογικότητα στη χρήση των μέσων καταστολής και η επιείκεια είναι οι αρχές που πρέπει αυστηρά να υπηρετηθούν

  • Άρα επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων.

  • Η ευελιξία, σημαίνει ετοιμότητα και πολλαπλότητα δυνάμεων. Αυτό επιτρέπει την ηπιότερη διαχείριση άρα μειώνει την ένταση.

3ο : Αξιολόγηση επικινδυνότητας

  • Σαν φυσική συνέπεια το βάρος πέφτει στην προετοιμασία για τη διαχείριση της συνάθροισης.

  • Η πιο βασική διαδικασία που θα γίνεται συστηματικά και ενδελεχώς είναι η εκτίμηση της επικινδυνότητας κάθε συνάθροισης.

  • Οι δύο βασικοί παράγοντες που οδηγούν συνδυαστικά στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας είναι : Τρωτότητα (δηλαδή δυνατότητα παρεισφρήσεων και δημιουργίας επεισοδίων) και ειδικοί κίνδυνοι (σοβαρή διατάραξη δημόσιας τάξης ή ασφάλειας κλπ).

  • Τελικά κάθε φορά, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως θα δείτε στο κείμενο, η συνάθροιση αξιολογείται ως προς τον κίνδυνο και η αξιολόγηση αυτή τεκμηριώνεται.

  • Η αξιολόγηση είναι η καρδιά του συστήματος. Στη βάση της αξιολόγησης καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια.

4ο : Κύκλος διαχείρισης συνάθροισης

  • Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ποιος είναι ο κύκλος σκέψης και δράσης της αστυνομίας , ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ, ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗ.

  • Ο κύκλος διαχείρισης έχει 6 βήματα, που προκύπτουν από τη συμμόρφωση με τις επιταγές του νέου νόμου για τις συναθροίσεις.

  • Σε κάθε συνάθροιση ακολουθούνται ευλαβικά και συστηματικά.

5ο: Κλιμακούμενη χρήση μέσων

  • Γίνεται ξεκάθαρη όχι απλά η πρόθεση αλλά η απόφαση της αστυνομίας για τη διαχείριση των μέσων καταστολής, εάν και εφόσον χρειασθεί.

  • Φαίνεται ανάγλυφα στο σχήμα. Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή, κυρίως σε ότι αφορά στα δακρυγόνα.

  • Εδώ πρέπει να διευκρινισθεί ότι η χρήση δακρυγόνων με μέτρο μπορεί να είναι το πιο πρόσφορο μέτρο για αποφυγή τραυματισμών πολιτών και αστυνομικών, όταν υπάρχουν βίαιες συγκρούσεις.

  • Εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση πλέον της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση.

  • Το είδαμε ήδη με την ΟΔΟΣ. Πλην εξαιρέσεων αυτή είναι η βασική ομάδα πρώτης γραμμής στη διαχείριση συνηθισμένων συναθροίσεων.

6ο : Συνάθροιση

  • Σε κάθε συνάθροιση τα τέσσερα σκαλιά μας είναι προετοιμασία, επικοινωνία, δράση και λογοδοσία.

  • Επικοινωνία πριν, με τους διοργανωτές.

  • Επικοινωνία στην διάρκεια είτε μέσω διαμεσολαβητή, είτε για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, είτε για επαναληπτικές προειδοποιήσεις, αν υπάρξει περίπτωση χρήσης βίας.

  • Επικοινωνία γιατί οι ομάδες επιχειρήσεων φέρουν κάμερες. Η Αστυνομία δεν κρύβει και δεν κρύβεται.

  • Επικοινωνία απολογισμού, λογοδοσία. Με τη δημοσίευση δελτίου συνάθροισης , το οποίο περιέχει πληροφοριακά στοιχεία για τη συνάθροιση, όπως μαζικότητα, διαδρομή, συμμόρφωση προς τον νόμο κλπ.

ΚΛΕΙΝΩ ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ.

Παίρνουμε απολύτως στα σοβαρά το ρόλο μας στην περιφρούρηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.

Θα εξαντλούμε τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης.

Γιατί το δικαίωμα της έκφρασης, και φυσικά όποιος διαμαρτύρεται φωνάζει κιόλας, είναι αδιαπραγμάτευτο.

Αυτό ισχύει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί.

Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές, διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί.

Εμείς θα κάνουμε το ΠΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

Ευχαριστώ.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: