ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Νέα ευκαιρία για επανένταξη στις 100-120 δόσεις - Πώς θα δηλωθεί η ηλεκτρονική ακινησία οχημάτων


Tροπολογία με την οποία δίνεται  η  δυνατότητα σε όσους απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων από τον περασμένο Μάρτιο να επανενταχθούν  πληρώνοντας μόνο τη

δόση  του Δεκεμβρίου  κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών. 

Ταυτοχρονα  διευρύνεται το διάστημα  απώλειας των ρυθμίσεων λόγω πανδημίας  καθώς συμπεριλαμβάνεται  και ο Νοέμβριος.

Η καταβολή της δόσης Δεκεμβρίου πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Τα ευεργετήματα που αναβιώνουν μαζί με τη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεις είναι:

- διαγραφή προσαυξήσεων που έχουν χρεωθεί

- πάγωμα κατασχέσεων και άλλων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι πλειστηριασμοί

- αποδέσμευση μελλοντικών απαιτήσεων επί κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων

 Υποβολή  δήλωσης ακινησίας του οχήματος 

Ταυτόχρονα, με άλλη  ρύθμιση  προβλέπεται ότι  η  υποβολή  δήλωσης ακινησίας του οχήματος από τον ιδιοκτήτη του μπορεί να γίνει λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν , ψηφιακά στην ειδική πλατφόρμα « MyCar» την οποία αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του μήνα η ΑΑΔΕ. 

Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού, του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος δεν παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του και να φυλάσσει το όχημα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 45 του ν. 2992/2002 (Α΄ 54). Προκειμένου για την έκπτωση των τελών κυκλοφορίας, η ακινησία δηλώνεται πριν την έναρξη του έτους που αφορά και ισχύει μέχρι την ανάκλησή της μέσω αίτησης άρσης ακινησίας.

Η ηλεκτρονική «κατάθεση» πινακίδων συνοδεύεται από βαριά πρόστιμα για όσους σκεφτούν να κυκλοφορήσουν το αυτοκίνητό τους .Ετσι, προβλέπεται η  επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ σε όσους πιαστούν από την Αστυνομία να κυκλοφορούν   το αυτοκίνητό τους ενώ εάν κάνουν δεύτερη φορά το ίδιο λάθος, τότε το πρόστιμο  φτάνει στις 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου του οχήματος.

Mε άλλες διατάξεις προβλέπεται ότι η αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων από τα «κουρεμένα» ενοίκια  αλλά και η ενίσχυση που αφορά προμήθεια θερμαντικών σωμάτων από τις επιχειρήσεις εστίασης είναι  αφορολόγητες και ακατάσχετες.

ΑΠΟ https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...