ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Κατάθλιψη σκύλου: Ποια είναι τα σημάδια και τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το ζώο σας


11 Νοεμβρίου, 2020

 

 

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η κατάθλιψη δεν είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα. Βέβαια υπάρχει μεγάλη συζήτηση και διαφωνία ανάμεσα στους επιστήμονες για το κατά

πόσο μπορεί να διαγνωστεί η συγκεκριμένη ασθένεια στους σκύλους, καθώς δεν μπορούν να μιλήσουν και να εκφράσουν το πώς αισθάνονται. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια σημάδια που αν τα δούμε στο ζώο μας, θα πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη. Και φυσικά δεν διαφέρουν από εκείνα που θα είχαμε εμείς σε μια τέτοια περίπτωση.

Τα σημάδια αυτά είναι:

  • έλλειψη όρεξης για φαγητό
  • ελάχιστη όρεξη για παιχνίδι
  • το ζώο παύει να είναι κοινωνικό
  • Κοιμάται είτε πολύ είτε λίγο
  • Δεν κάνει πράγματα που αγαπούσε να κάνει

Οι λόγοι που μπορεί να είναι αιτία κατάθλιψης

Παρόλο που οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι, εντούτοις στις περισσότερες περιπτώσεις είτε έχουν να κάνουν με την υγεία είτε με τον τρόπο ζωής του σκύλου.

1. Υγεία

Αν δείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει τόσο ενδιαφέρον για παιχνίδι, για φαγητό ή δεν θέλει να σας κάνει παρέα, τότε κάτι δεν πάει καλά. Και επειδή δεν μπορεί να σας πει “ε..το στομάχι μου με πονάει” το δείχνει με το να φέρεται διαφορετικά από πριν. Μια τέτοια συμπεριφορά, φανερά διαφορετική από πριν, σημαίνει επίσκεψη στον κτηνίατρό σας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μπορεί απλά με μια εξέταση αίματος να δείτε τι τον ενοχλεί και έχει αλλάξει συμπεριφορά.

2. Αλλαγές

Οι αλλαγές μπορεί να είναι επώδυνες τόσο για εσάς όσο και για το σκύλο σας. Μια αλλαγή περιβάλλοντος, μια απώλεια ενός προσώπου, αλλαγή στις καθημερινές δραστηριότητές σας, και άλλα πολλά μπορεί να δημιουργήσουν στρες στο ζώο, με αποτέλεσμα να θέλει χρόνο για να επανέλθει. Το να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο μαζί του είναι αυτό που πρέπει να κάνετε σε πρώτη φάση.

Η θεραπεία της κατάθλιψης ενός σκύλου εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Αν είναι θέμα υγείας, ο κατάλληλος για να βοηθήσει δεν είναι άλλος από τον κτηνίατρο. Διαφορετικά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τις εξής εναλλακτικές:

  1. Αναζητάτε κάποιον ειδικό στη συμπεριφορά σκύλου

Ένας καλός εκπαιδευτής είναι πιθανόν η καλύτερη λύση. Αυτός θα σας πει τι ακριβώς χρειάζεται να κάνετε και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το σκύλο σας. Επίσης σαν τρίτος θα δει και τη σχέση που έχετε μαζί του ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά όσα σας προτείνει.

2.  Άσκηση

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς, η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την ψυχική μας υγεία. Πάρτε το σκύλο σας και κάντε μεγαλύτερη βόλτα από ό,τι συνήθως, παίξτε παιχνίδια, δώστε του περισσότερη σημασία. Όλα αυτά μπορεί να έχουν θετική επίδραση πάνω του.

3. Διατροφή

Αλλάζοντας διατροφή στο σκύλο σας, μπορεί να γίνει καλύτερη η ζωή του. Σύμφωνα με έρευνες τα σκυλιά που δεν τρέφονται πολύ υγιεινά είναι επιρρεπή σε παχυσαρκία και κατάθλιψη. Κόψτε τις πολλές λιχουδιές ή τα ανθρώπινα σνακ και θα δείτε διαφορά.

4. Αντικαταθλιπτικά

Δυστυχώς συχνά τα φάρμακα είναι η τελευταία λύση για την κατάθλιψη πολλών σκύλων. Paxil, Prozac, Zoloft είναι τα πρώτα που χρησιμοποιούνται σε μια τέτοια περίπτωση. Στην Αμερική δεν είναι λίγη εκείνοι που καταφεύγουν σε αυτή τη λύση. Εμείς δεν θα σας το συνιστούσαμε. Ο κατάλληλος βέβαια να μας πει δεν είναι άλλος από τον κτηνίατρό μας.

Οι αλλαγές στη διάθεση ενός ζώου είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας. Και επειδή αυτό δεν έχει φωνή να μας μιλήσει, θα πρέπει να μιλήσουμε εμείς για αυτό. Μην προσπεράσετε μια αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου σας και απευθυνθείτε σε κάποιον που μπορεί να δώσει μια λύση. Κάποιες μικρές αλλαγές μπορεί να τον κάνουν πιο ευτυχισμένο. Και μαζί με εκείνον και εσάς.

Από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpet.mag@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: