ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Τι είναι η «ανθρωποπαύση» που επέφερε ο κορονοϊός και πώς επιδρά στην άγρια ζωή Το ανθρώπινο διάλειμμα στον πλανήτη και ο αντίκτυπός του στο οικοσύστημα

9:09 • 05/07/2020








Θυμάστε πριν από λίγους μήνες όλες αυτές τις ειδήσεις που έδειχναν τον αντίκτυπο της καραντίνας στο
περιβάλλον, όταν οι ουρανοί καθάρισαν και ο πλανήτης ανέπνευσε ξανά;

Αυτό το σύντομο διάλειμμα της ανθρώπινης δράσης ήταν εξαιρετικά δηλωτικό για το τι ακριβώς κάνουμε στο οικοσύστημα.

Αυτό μας λέει μια διεθνής ομάδα επιστημόνων σε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Ecology & Evolution», ονομάζοντας το φαινόμενο «ανθρωποπαύση», μια παγκόσμιας κλίμακας απουσία ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Και με αυτό τον όρο θέλουν να κατανοήσουν ακριβώς το αποτέλεσμα που έχει η ανθρώπινη δράση στον κόσμο και τα πλάσματά του.

Ως «ανθρωποπαύση» ορίζουν «τη σημαντική παγκόσμια επιβράδυνση των σύγχρονων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, κυρίως τα ταξίδια». Κάλεσαν μάλιστα επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο να παρατηρήσουν και να καταγράψουν ένα πλήθος ειδών και πώς ακριβώς επηρεάζονται από την ανθρώπινη δράση σε όρους ζωής, μετακίνησης και συμπεριφοράς.

Η επιστημονική κοινότητα ανταποκρίθηκε και τα νέα δεδομένα συγκρίθηκαν με προ κορονοϊού πληροφορίες, ώστε να καθοριστεί με ακρίβεια πώς ακριβώς επηρέασε την άγρια ζωή η απουσία ανθρώπινης δράσης. Αν πρέπει να το πούμε, με τρόπο θετικό!

Δεν ήταν ωστόσο παντού θετική η παύση της ανθρώπινης δραστηριότητας για τα ζώα. Χαρακτηριστικό εδώ τα ζώα που ζουν στις πόλεις, όπως τρωκτικά, γλάροι, ακόμα και μαϊμούδες, που εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα στρες χωρίς πρόσβαση σε ανθρώπινη τροφή.

ΑΠΟ https://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ