ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν αμέσως τα μικρά παιδιά – Τι είπε ο Σ. Τσιόδρας

Πέντε συστάσεις προς τους γονείς που ανησυχούν για τα εμβόλια των παιδιών
τους, έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Χωρίς καθυστερήσεις πρέπει να γίνονται τα εμβόλια στα μικρά παιδιά, παρά την πρωτοφανή κρίση και τους περιορισμούς που έχει επιφέρει ο κορονοϊός Covid-19.

Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Όπως τόνισε, η παραμικρή καθυστέρηση στους εμβολιασμούς των μικρών παιδιών μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση των λοιμωδών νοσημάτων της παιδικής ηλικίας. Στην παρούσα χρονική συγκυρία κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, δεδομένης της επιβάρυνσης που ήδη βιώνει το σύστημα Υγείας.

Γι' αυτό τον λόγο όλα τα παιδιά κάτω των 2 ετών πρέπει να κάνουν κανονικά τα εμβόλια που συνιστώνται για την ηλικία τους. Αντιθέτως, εκείνα που είναι άνω των 2 ετών, μπορούν να περιμένουν να κάνουν τις επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

«Η διακοπή των εμβολιασμών ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα εξάρσεων από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και να επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα Υγείας».

Ποιες είναι οι συστάσεις

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το θέμα των εμβολιασμών απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας η οποία, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κατέληξε στις εξής συστάσεις:

1) Να γίνει χωρίς καθυστέρηση ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας έως 2 ετών, σε συνεννόηση των γονέων με τον παιδίατρό τους. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας αυτό είναι  ιδιαιτέρως απαραίτητο για «τα εμβόλια πρώτης προτεραιότητας», όπως τα εμβόλια:


  • Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη
  • Πολιομυελίτιδας
  • Αιμοφίλου της ινφλουέντσας
  • Πνευμονιοκόκκου
  • Ερυθράς, παρωτίτιδας, ιλαράς (MMR)
  • Μηνιγγίτιδας

2) Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται στο ιατρείο με ραντεβού. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται σε καθορισμένη ημερομηνία και ώρα ώστε «η ανθρώπινη επαφή στην αίθουσα αναμονής να περιορίζεται στο ελάχιστο».

3) Το παιδί πρέπει να συνοδεύεται μόνο από έναν γονέα στο ιατρείο όπου θα γίνει ο εμβολιασμός.

4) Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει κατά προτίμηση με πολυδύναμα εμβόλια. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι επισκέψεις στον παιδίατρο.

5) Για τα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών, τα εμβόλια μπορούν να καθυστερήσουν. Μετά τα 2 έτη γίνονται οι επαναληπτικές (αναμνηστικές) δόσεις των εμβολίων. Αυτές πρέπει να προγραμματιστούν εκ νέου, καθώς θα γίνουν μετά το πέρας των μέτρων για τον κορωνοϊό.

ΑΠΟ https://www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ