ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Προστασία πρώτης κατοικίας: Δεύτερη ευκαιρία για υπερχρεωμένους δανειολήπτες

Τι προβλέπει το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τους δανειολήπτες οι οποίοι μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι από το "μηδέν". Οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου.


Πεδίο αντιπαράθεσης έχει αρχίσει να γίνεται το νέο ιδιωτικό πτωχευτικό
δίκαιο πριν δει το φως της δημοσιότητας και όχι άδικα, αφού θα τερματίσει οριστικά κάθε προηγούμενο καθεστώς … «προστασίας».
Οι πραγματικά αδύναμοι θα προστατεύονται και με το νέο έσπευσε να εξηγήσει ο υπουργός ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη δήλωση του ότι η απόλυτη προστασία είναι βλαπτική για την οικονομία που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων.
Τη Δευτέρα και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουίς Ντε Γκίντος ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για κοινή εκδήλωση του ΙΟΒΕ και του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ έδειξε ότι και η κεντρική τράπεζα του ευρώ η οποία είχε πολλές αντιρρήσεις με το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας περιμένει κάτι ριζικό από την Ελλάδα.
Μετά τα καλά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι τα κόκκινα δάνεια. «Αυτή είναι η μεγάλη αδυναμία», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τη μείωσή τους και την αποκατάσταση κουλτούρας πληρωμών.
Πως θα λειτουργήσει όμως το νέο καθεστώς; Κατ' αρχήν το νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο θα πρέπει να βασιστεί στην κοινοτική οδηγία 1023/2019, που δεν περιλαμβάνει καμία προστασία σε δανειολήπτες, οι οποίοι θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Η διαφορά είναι ότι όσοι αιτηθούν ρύθμιση, θα πρέπει πρώτα να δεχθούν την ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων. Οι πιο αδύναμοι από αυτούς, θα μπορούν να έχουν επιδότηση στέγασης για να πληρώνουν το ενοίκιο του σπιτιού, στο οποίο θα στεγαστούν, αφού είναι φανερό ότι αν κάποιος έχει μόνο ένα ακίνητο για πρώτη κατοικία, αυτό θα ρευστοποιηθεί πριν απαλλαχθεί από τα χρέη του.
Με άλλα λόγια η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει την πτώχευση των νοικοκυριών και την χωρίς χρέη επανεκκίνηση τους, με απαραίτητη όμως προϋπόθεση να έχει προηγηθεί η ρευστοποίηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας τους.
Σε περίπτωση που μείνει ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου, μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας του ο δανειολήπτης θα απαλλαγεί πλήρως από την υποχρέωση αποπληρωμής του.
Είναι μια μέθοδος που σιγά σιγά υιοθετείται στην Ευρώπη και έχει στόχο να μειώσει δραστικά το υπόλοιπο των κόκκινων δανείων, αφού η κάθε ρύθμιση θα είναι οριστική και τελεσίδικη και ο ίδιος ο δανειολήπτης θα μπορεί να έχει μια δεύτερη ευκαιρία απαλλαγμένος από χρέη.

Τι θα ισχύει με τους επιχειρηματίες

Το ίδιο, αν και με ένα πιο σύνθετο μηχανισμό κριτηρίων, θα ισχύει και για επιχειρηματίες, που θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Αυτό που θα εξετάζεται εξονυχιστικά είναι αν η πτώχευση που θα κηρύσσει ο συγκεκριμένος δανειολήπτης είναι δικαιολογημένη λόγω ανωτέρας βίας κάθετης πτώσης του τζίρου και όχι δόλια λόγω πχ ανάλωσης δανειακών κεφαλαίων που αντλήθηκαν για την επιχείρηση με στόχο την απόκτηση ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων.
Έτσι και μετά τη ρευστοποίηση οι επιχειρηματίες θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσουν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα απαλλαγμένοι από τα χρέη. Μάλιστα η σχετική οδηγία προβλέπει πως αν σβήσει το παρελθόν των οφειλών του, ο πτωχεύσας θα μπορεί να ανοίξει νέα επιχείρηση μετά από διάστημα έως 3 ετών από την κήρυξη της πτώχευσης.
Τα τρία αυτά χρόνια θα αναλώνονται για να διαπιστωθούν οι συνθήκες της πτώχευσης. Η πτώχευση του οφειλέτη δεν συνεπάγεται ότι οι πιστωτές δεν μπορούν να στραφούν κατά του εγγυητή, διεκδικώντας το υπόλοιπο του χρέους που απομένει μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη.
Ο εγγυητής, για να είναι πλήρως απαλλαγμένος βαρών, θα πρέπει να έχει πτωχεύσει και ο ίδιος. Ωστόσο ο χρόνος που θα μπορούν οι πιστωτές να στραφούν εναντίον των οφειλετών τους περιορίζεται στα τρία χρόνια.
Ένα σημείο που εξετάζουν με πολύ προσοχή τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης σε συνεργασίας με τις τράπεζες είναι το πως θα συντμηθεί ο χρόνος της επιλογής και της τελικής ενεργοποίησης της ρύθμισης.
Ο νόμος Κατσέλη και αργότερα Σταθάκη κόλλησε στην ουσία στα δικαστήρια με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να υπάρχουν 100.000 παλιές και 70.000 «νέες» αιτήσεις σε εκκρεμότητα.
Επίσης θα πρέπει να εκκαθαριστούν και οι αιτήσεις του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα έχουν συγκεντρωθεί ως το τέλος του Απριλίου.

ΑΠΟ https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: