ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Ποια έξοδα ανακαίνισης σπιτιού μειώνουν το φόρο εισοδήματος

  • 6 Φεβρουαρίου 2020 - 16:49








Μειωμένο φόρο εισοδήματος θα έχουν οι ιδιοκτήτες που θα προχωρήσουν σε επισκευή, ανακαίνιση και αναβάθμιση
του σπιτιού τους.
Η μείωση του φόρου δύναται να αγγίξει και τα 1.600 ευρώ ετησίως για μία τετραετία, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα προσδιορίζει με ακρίβεια τις προϋποθέσεις προκειμένου να έχει κάποιος έκπτωση φόρου της τάξεως του 40%.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», περισσότερο κερδισμένοι από την νέα έκπτωση θα είναι οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ καθώς ο φόρος φθάνει ή υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ τον χρόνο, εφόσον πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους.
Επιπλέον, όποιος επενδύσει για παράδειγμα 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος με στόχο την ενοικίασή του, θα μπορεί να το ενοικιάσει ακόμη και προς 550 ευρώ τον μήνα χωρίς να πληρώνει φόρο για το εισόδημα που θα αποκτήσει από την εκμίσθωσή του για μια ολόκληρη 4ετία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα Νέα, ο φόρος από την εκμίσθωση του διαμερίσματος ανέρχεται σε 990 ευρώ, ενώ η έκπτωση φόρου από την επισκευή του ακινήτου φθάνει συνολικά τα 4.000 ευρώ, ποσό που κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια ή 1.000 ευρώ για κάθε έτος.
Είναι ευνόητο πως για να μπορέσει ο ιδιοκτήτης να έχει έκπτωση φόρου θα πρέπει να έχει τιμολόγια από τους τεχνίτες που θα αναλάβουν το έργο της ανακαίνισης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ:

– Το φορομπόνους αφορά μόνο τις εργασίες ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και λοιπών τεχνιτών και όχι το κόστος των υλικών.
– Όσοι έχουν υπαχθεί στις πρώτες φάσεις του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ή όσοι προτίθενται να υπαχθούν στην επόμενη φάση δεν μπορούν να κάνουν χρήση της έκπτωσης του 40%.
-Το όριο των 16.000 ευρώ οδηγεί σε μέγιστη μείωση φόρου 6.400 ευρώ, η οποία με τη σειρά της επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια, οδηγώντας σε μέγιστη έκπτωση φόρου εισοδήματος 1.600 ευρώ τον χρόνο.

ΑΠΟ  https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: