ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Χωρίς επίσκεψη στην Εφορία η δήλωση γάμου, διαζυγίου ή συμφώνου συμβίωσης


24 Φεβρουαρίου 2020, 21:26





Τι αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ
Δεν είναι απαραίτητη πλέον η επίσκεψη στην Εφορία για τους φορολογούμενους που παντρεύονται,
χωρίζουν ή υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης.

Μέχρι σήμερα, λόγω της επιτυχούς διασύνδεσης του Φορολογικού Μητρώου της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών έχουν γίνει 7.100 αυτόματες ενημερώσεις στο Φορολογικό Μητρώο για ληξιαρχικά γεγονότα, που εγγράφηκαν στα Ληξιαρχεία από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019, εξοικονομώντας χρόνο για τους φορολογούμενους και διοικητικό κόστος για την ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για τα ληξιαρχικά γεγονότα γάμου, διαζυγίου, της σύναψης και της λύσης συμφώνου συμβίωσης, για τα οποία οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επισκεφθούν την ΔΟΥ τους για την υποβολή δήλωσης μεταβολής στο Φορολογικό Μητρώο, καθώς αυτό ενημερώνεται αυτόματα, μέσω διασύνδεσης με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η διασύνδεση λειτουργεί με την άντληση των στοιχείων των ληξιαρχικών γεγονότων γάμου, λύσης γάμου, σύναψης ή λύσης συμφώνου συμβίωσης από το Μητρώο Πολιτών. Ειδικότερα μέσω της διασύνδεσης ενημερώνονται άμεσα τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου, που αφορούν στην οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου και στα στοιχεία σχέσης του (είδος σχέσης, ημερομηνία γάμου, λύσης γάμου, σύναψης ή λύσης συμφώνου συμβίωσης, κατά περίπτωση). Για μεταβολές, που καταχωρήθηκαν αυτόματα στα στοιχεία του, ο φορολογούμενος πρέπει να αναμένει ενημέρωση με μήνυμα μέσω TAXISnet την επόμενη Τρίτη της εβδομάδας, που συνέβη το ληξιαρχικό γεγονός. Για παράδειγμα, στην περίτπωση γάμου, που θα καταχωρηθεί στο Ληξιαρχείο την εβδομάδα 22/02 - 28/02 η αυτόματη ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου θα γίνει την Τρίτη 03/03.

Όπως εξηγούν πηγές της ΑΑΔΕ ο φορολογούμενος δεν θα λάβει μήνυμα μέσω TAXISnet μόνο στην περίπτωση που, εξαιτίας προβλημάτων στην ταυτοποίηση των δεδομένων, δεν ενημερωθεί αυτόματα το Φορολογικό Μητρώο ως προς τα ανωτέρω στοιχεία.Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οφείλει να μεταβεί στη ΔΟΥ. για να υποβάλλει τη σχετική δήλωση και τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.
Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η αυτόματη ενημέρωση, είτε γιατί είχε προηγηθεί άλλος γάμος/ διαζύγιο, που δεν είχε δηλωθεί, είτε γιατί είχε δηλωθεί με διαφορετική ημερομηνία της τρέχουσας ενημέρωσης, είτε γιατί δεν ταυτοποιήθηκαν τα προσωπικά στοιχεία του φορολογούμενου με αυτά του Μητρώου Πολιτών, η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε έλεγχο του φυσικού αρχείου και, σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης, αυτή θα διορθώνεται, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η ενημέρωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: