ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Επίδομα προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

17:13
27/01/2020





Λύσεις στους πολίτες που θα χάνουν την πρώτη τους κατοικία προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση μετά την κατάργησης του
καθεστώτος του πλαισίου προστασίας που ισχύει σήμερα.
Η πλήρης παύση της προστασίας από την 1η Μαΐου 2020, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάργηση κάθε περιορισμού σε ό, τι αφορά στους πλειστηριασμούς, οδηγεί στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου επιδοματικής στήριξης εκείνων που θα βρεθούν σε θέση αδυναμίας.
Κεντρικός πυρήνας σε αυτό θα είναι ένα δίχτυ προστασίας των νοικοκυριών εκείνων που θα δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και θα αναγκάζονται να αποδεχθούν την πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμα και της πρώτης κατοικίας τους.
Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει τον νέο πτωχευτικό κώδικα των νοικοκυριών που θα έρθει να αντικαταστήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και φιλοδοξεί να είναι έτοιμη να το θέσει σε ισχύ έως το καλοκαίρι, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να αφήσει στην τύχη τους ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η όποια αλλαγή γίνει θα πρέπει να προβλέπει ένα περιβάλλον στο οποίο να μη δούμε και στην Ελλάδα φαινόμενα σαν και αυτά τα οποία είχαν σημειωθεί σε άλλες χώρες που είχαν ανάλογα προβλήματα με κόκκινα δάνεια, όπως η Ισπανία.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών προσώπων που θα ενσωματώσει όλα τα υπάρχοντα εργαλεία και ταυτόχρονα θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών. Παράλληλα όμως θα κλείνει κάθε παράθυρο σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ωστόσο στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο πλαίσιο, ακόμα και αν είναι αυστηρότερο, να δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες να επανενταχθούν στην οικονομική ζωή και, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, να μη βρεθούν στον δρόμο ευάλωτα νοικοκυριά, ή ακόμα και εάν χάσουν την πρώτη τους κατοικία να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
Στο νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση κάθε οφειλέτης θα έχει δικαίωμα πτώχευσης, εφόσον όμως δεχθεί τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας, για να καλύψει τις οφειλές του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στο σχέδιο που βρίσκεται σε επεξεργασία εξετάζεται να υπάρχει πρόβλεψη για όσους οφειλέτες χάνουν την πρώτη τους κατοικία με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια να επιδοτούνται ώστε να μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες είτε συνεχίζοντας να μένουν στο ίδιο σπίτι, το οποίο όμως ενδεχομένως θα βρίσκεται στα χέρια της τράπεζας ή τρίτου μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, είτε νοικιάζοντας κάποιο άλλο.
Το στεγαστικό αυτό επίδομα θα δίνεται αυστηρά και μόνο σε όποιον χάνει την πρώτη του κατοικία, ενώ για το ύψος του θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά κριτηρίων, όπως για παράδειγμα το εισόδημα, ο αριθμός των μελών νοικοκυριού, ή άλλες ειδικές περιπτώσεις, όπως μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, υπερήλικοι κ.τ.λ.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

ΑΠΟ https://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: