ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Ακατάσχετος λογαριασμός: Πώς μπορείτε να τον κατοχυρώσετε. Πότε αυξάνεται το ποσό







Αναλυτικές οδηγίες για να κατοχυρώσουν το ακατάσχετο του λογαριασμού τους σε όσους έχουν
χρέη δίνει ο φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης. Αναλύει δε, τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι μπαίνοντας στο Taxisnet προκειμένου να κατοχυρώσουν ακατάσχετο και εξηγεί υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αυξηθεί σταδιακά το ακατάσχετο ποσό.

Γράφει  ο φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης

Η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση συγκεκριμένων ποσών και επιδομάτων.

Το ακατάσχετο ποσό είναι 1.250,00 ευρώ και προκύπτει από το συνολικά ακατάσχετο ποσό των 1.000,00 ευρώ πλέον το 50% των επόμενων 500,00 ευρώ. Ήτοι 1000 + 500 X 50% = 1000 + 250 = 1.250,00€. Το ποσό των 1.250,00 ευρώ είναι ακατάσχετο σε έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος θα πρέπει να έχει δηλωθεί στο TAXIS ως μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. Η διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού είναι σχετικά απλή.
Το πρώτο βήμα είναι να μεταβούμε στην ειδική εφαρμογή του Taxisnet στην διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akataschetos-logariasmos. Για να επισκεφτείτε την εφαρμογή πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο Taxisnet. Από την πρώτη σελίδα του taxisnet www.aade.gr, επιλέγετε από την κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες» την «Δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού». Στην συνέχεια υποβάλετε ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση δηλώνοντας τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN). Μετέπειτα ενημερώνεται ο φορολογούμενος για την έγκριση ή όχι του αιτήματος του.

Υπάρχει δυνατότητα σταδιακής αύξησης του ακατάσχετου ποσού για όσους οφείλουν και έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις με μηνιαίες δόσεις άνω των 400 ευρώ συνολικά, τότε, και εφόσον καταβάλλουν κάθε μήνα τις δόσεις και διατηρούν τις ρυθμίσεις, γίνεται σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ποσού πάνω από τα 1250,00 ευρώ. Θα πρέπει να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητούν αύξηση του ακατάσχετου ποσού. Αν όμως χαθεί η ρύθμιση, θα χαθεί και η δυνατότητα σταδιακής αποδεσμεύσεως του λογαριασμού.
Ακατάσχετα επιδόματα είναι:
  • Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
  • Το κοινωνικό μέρισμα
  • Το επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ
  • Η διατροφή ανήλικου τέκνου
  • Η επιδότηση ενοικίου
  • Τα προνομιακά επιδόματα
  • Το υπο μορφή 13ης σύνταξης επίδομα
  • Το επίδομα θέρμανσης
  • Το επίδομα εκπαίδευσης σε άνεργους
  • Τα χρηματικά έπαθλα της λοταρίας του Υπουργείου Οικονομικών
  • Οι παροχές στους ασφαλισμένους του ΕΛΓΑ
  • Τα χρηματικά βοηθήματα που δίδονται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου
  • Η κρατική επιχορήγηση
  • Η κατάθεση για πλειοδοσία σε πλειστηριασμό
  • Η κατάθεση για εξόφληση οφειλής ασφαλιστικού ταμείου.
enikos , https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...