ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Τέλος επιτηδεύματος: Ετοιμάζεται η μείωσή του από το 2020

  • 15 Ιανουαρίου 2020 - 14:59






Μεγαλύτερο άνοιγμα της βεντάλιας των φορολογικών ελαφρύνσεων του 2020 επιδιώκει η κυβέρνηση,
στοχεύοντας στην ενίσχυση κυρίως της μεσαίας τάξης, η οποία σήκωσε τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στα χρόνια των Μνημονίων.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στους δανειστές ένα σχέδιο προτάσεων με κοστολογημένες φορολογικές ελαφρύνσεις, ώστε κάποιες από αυτές να τεθούν σε ισχύ από το 2020.
Ορισμένα από αυτά είναι ήδη γνωστά, τα έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και μεταξύ αυτών είναι η νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ του 2020 και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Στο υπουργείο Οικονομικών καλλιεργούνται προσδοκίες ότι στο πακέτο μπορούν να χωρέσουν και άλλες παροχές, χωρίς να παραβιάζονται οι αντοχές του προϋπολογισμού. Μάλιστα, επιμένουν ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα χρηματοδοτήσει τα νέα μέτρα, με την επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,8% το 2020 από 2% το 2019 να παίζει καταλυτικό ρόλο.

Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση ξηλώνει μέτρα που προέρχονται από τον βασικό κορμό των μνημονίων, εξαγγέλλει φορολογικές ελαφρύνσεις και ανακοινώνει αυξήσεις σε συντάξεις, έχει καταπλήξει τους θεσμούς.

Έτσι, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η όλη πορεία των διαπραγματεύσεων όχι μόνο για την 5η αξιολόγηση αλλά και αυτών που διεξάγονται παρασκηνιακά για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο  σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου στο φορολογικό πεδίο για το 2020 προβλέπει:
  • Νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% παράλληλα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα και την ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα της εφορίας.
  • Την πρώτη δόση μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά επιβλήθηκε το 2011 και αποφέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό του περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί φέτος αναμένεται μια μείωσή της κατά 20% έως 30%. Η εισφορά επιβάλλεται με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ στο άθροισμα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Με τη μείωση της εισφοράς η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα στήριξης της μεσαίας τάξης που παραμένει η μεγάλη αδικημένη των φοροελαφρύνσεων.
  • Την πρώτη δόση μείωσης, κατά 20% έως 30%, του τέλους επιτηδεύματος το οποίο επιβάλλεται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Από το τέλος επιτηδεύματος εισπράττονται κάθε χρόνο για το Δημόσιο 480 εκατ. ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος ξεκινάει από τα 600 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν ετήσιο χαράτσι 650 ευρώ.
ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...