ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Νέα πάγια ρύθμιση: Ναι στη μετάβαση από τις 12 στις 24 δόσεις, αλλά μόνο για τα χρέη από 1η Νοεμβρίου

Η νέα πάγια ρύθμιση αναμένεται πολύ σύντομα να είναι γεγονός αφού εγκρίθηκε και από τους δανειστές.






Δεκτή και από τους θεσμούς γίνεται η μετάβαση από τη σημερινή πάγια
ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεις στην νέα με 24 έως 48 δόσεις αλλά για τις οφειλές που βεβαιώθηκαν από την 1η Νοεμβρίου του 2019 και μετά.

Σε αυτό τα σχήμα φαίνεται να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου οικονομικών με τους θεσμούς πριν την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης, νωρίτερα, ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Προς στιγμήν προκλήθηκε αμηχανία από τη δήλωση κορυφαίου στελέχους του οικονομικού επιτελείου ότι δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο στην μετάβαση από την μια πάγια ρύθμιση στην άλλη.

Ωστόσο, ο φραγμός που τέθηκε από τους δανειστές φαίνεται πως είναι να μην κάνουν την μετάβαση όλοι όσοι εξυπηρετούν οφειλές με την σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 έως και 24 δόσεων. Με μια τέτοια κίνηση θα δίνονταν η εντύπωση ότι όλοι βρίσκονται ήδη στην πάγια ρύθμιση θα μπορούσαν να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους μέχρι και σε 48 δόσεις.

Ωστόσο το προνόμιο αυτό φαίνεται ότι θα ισχύσει μόνο για όσους θέλουν να ρυθμίσουν σχετικά πρόσφατες οφειλές που "γεννήθηκαν" μετά την 1η Νοεμβρίου του 2019 και μετά . Η δε μετάβαση έχει την έννοια ότι η νέα ρύθμιση δεν προστατεύει το φορολογούμενο από τυχόν αναγκαστικά μέτρα τα οποία έχουν κινηθεί σε βάρος τους.

Συνεπώς όσοι έχουν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές (από 1/11/2019 ) δεν θα έχουν χρόνο να περιμένουν την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης. Θα πρέπει να ρυθμίσουν αρχικά τις οφειλές τους σε 24 έως και 48 δόσεις διασφαλίζοντας την προστασία που παρέχεται σήμερα από ενδεχόμενες κατασχέσεις και στην συνέχεια έχοντας ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους να κάνουν την ζωή τους πιο εύκολη ξαναρυθμίζοντας την οφειλή σε περισσότερες δόσεις.

Κατά τα λοιπά, εκτός από τις διαδικασίες για αναγκαστικά μέτρα η νέα ρύθμιση έχει και θετικά σημεία. Συγκεκριμένα στους συνεπείς φορολογούμενους που εξυπηρετούν κανονικά τη ρύθμιση, θα επιστρέφεται το 25% των τόκων που κατέβαλαν φτάνει να μην υπερβαίνει το ύψος της τελευταίας δόσεων.

Θα δίνεται η δυνατότητα επανένταξης των ίδιων οφειλών από τον ίδιο οφειλέτη σε ρύθμιση για δεύτερη και τελευταία φορά σε περίπτωση που χάσει την ρύθμιση εφόσον προκαταβληθεί ποσό διπλάσιο της μηνιαίας δόσης, και με προσαυξημένο επιτόκιο για τον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση θα χάνεται αν:

*Ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα δύο από τις δόσεις της ρύθμισης

*Καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης παραπάνω από 1 μήνα

*Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους

*Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά

*Έχει υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος αλλά με ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

ΑΠΟ https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: