ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Να σε τι κερδίζει το σκάκι το… Σύμπαν Το επιτραπέζιο παιχνίδι και η παροιμιώδης πολυπλοκότητά του

27/12/2019





Λίγα πράγματα δείχνουν πιο τακτοποιημένα από τα πιόνια του σκακιού πριν από την έναρξη της παρτίδας, η πρώτη κίνηση όμως πυροδοτεί το χάος το ίδιο!

Μόλις εκτελέσουν και οι δύο παίκτες την πρώτη τους κίνηση, ανοίγονται μπροστά τους πάνω από 400 δυνατότητες. Μετά τη δεύτερη κίνηση, ο αριθμός των πιθανών θέσεων πάνω στη σκακιέρα σκαρφαλώνει στις 197.742 εκδοχές και στα 121 εκατομμύρια μετά την τρίτη κίνηση!

Τι σημαίνει αυτό με δυο λόγια; Πώς υπάρχουν περισσότερες παραλλαγές θέσεων σε μια παρτίδα σκάκι από όλα τα άτομα στο παρατηρήσιμο Σύμπαν! Αριθμός Σάνον ονομάζεται, αντιπροσωπεύει όλες τις πιθανές εκδοχές μιας παρτίδας και κυμαίνεται κάπου μεταξύ 10 στην 111η δύναμη και 10 στην 123η δύναμη. Όσο για τα άτομα που απαρτίζουν το παρατηρήσιμο Σύμπαν, δεν ξεπερνούν τα 10 στην 81η δύναμη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πληροφορικής στο καναδικό Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, Jonathan Schaeffer: «Ο πιθανός αριθμός των παραλλαγών μιας παρτίδας σκάκι είναι τόσο τεράστιος που κανείς δεν θα επενδύσει τον κόπο για να υπολογίσει το ακριβές νούμερο».

Στη δεκαετία του 1950 πάντως ο μαθηματικός Κλοντ Σάνον αποπειράθηκε, αφήνοντας μια μνημειώδη εργασία για το πώς μπορείς να προγραμματίσεις μια μηχανή να παίξει καλό σκάκι. Ο δικός του αριθμός μιλούσε για 10 στην 120ή, πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό που μας έχει αποδώσει η επιστήμη για τα άτομα στο παρατηρήσιμο Σύμπαν (10 στην 80ή).

Και ο Σάνον υπολόγισε μάλιστα το νούμερό του με χοντροκομμένους μέσους όρους παρά με ακριβή νούμερα, κι έτσι μιλάμε πιθανότατα για υποεκτίμηση των παρτίδων που μπορούν να παιχθούν στη σκακιέρα.

Εντυπωσιακά πράγματα για ένα παιχνίδι που παίζεται σε ένα ασπρόμαυρο ταμπλό με 32 πιόνια…

ΑΠΟ https://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: