ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Επιβολή ΦΠΑ πωλήσεων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών – Ψηφίστηκαν νέοι κανόνες

  • 14 Νοεμβρίου 2019 - 16:52


Στην ψήφιση μέτρων που ρίχνουν τα εμπόδια και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες διαδικτυακές
πλατφόρμες θα πληρώνων ΦΠΑ για τις πωλήσεις του προχώρησαν οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νέοι κανόνες, που εισηγήθηκαν μέσω του Κοινοβουλίου από τον Ondřej Kovařík και θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να ανακτήσουν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα που χάνονται στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου κάθε χρόνο – ποσό που αναμένεται να ανέλθει σε 7 δις ευρώ έως το 2020. Το 2017, ο μη καταβληθείς ΦΠΑ που οφείλεται σε όλους τους οικονομικούς τομείς της ΕΕ υπολογίστηκε σε περίπου 137 δισ. ευρώ.

Η οδηγία που τέθηκε σε ψηφοφορία συμπληρώνει τις γενικές διατάξεις της οδηγίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο ΦΠΑ, που εγκρίθηκε το 2017 και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2021. Αναφέρεται λεπτομερώς πως οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η Amazon, η E-Bay ή η Alibaba θα ευθυγραμμιστούν με την ευθύνη που θα έχουν από το 2021 να εξασφαλίσουν ότι ο ΦΠΑ θα εισπράττεται για τις πωλήσεις προς τους καταναλωτές της ΕΕ.

Ειδικότερα, οι κανόνες περιγράφουν λεπτομερώς τα αρχεία που πρέπει να τηρούν οι πλατφόρμες για τις πωλήσεις που γίνονται για να βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να υπολογίσουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ, ακόμη και όταν οι πωλητές από χώρες εκτός της ΕΕ δεν συμμορφώθηκαν με την καταβολή του ΦΠΑ. Επί του παρόντος, είναι δύσκολο για τα κράτη-μέλη να αποκτήσουν τον ΦΠΑ που οφείλεται σε εμπορεύματα που πωλούνται εκτός της ΕΕ, αν ο πωλητής δεν δηλώσει σωστά τις πωλήσεις αυτές.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σχετικά με τις αλλαγές στην πρόταση της Επιτροπής που υπέβαλαν τα κράτη-μέλη για να διευκρινίσουν ποιο κράτος-μέλος θα είναι διοικητικά αρμόδιο για μια συγκεκριμένη πώληση και πότε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει ρόλο σε μια πώληση και ως εκ τούτου τελικά υπεύθυνη για τη διασφάλιση του ΦΠΑ. Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης ότι οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων θα πρέπει να συμπληρωθούν προκειμένου να επιτευχθεί κατανομή του ΦΠΑ που οφείλεται ανά κράτος-μέλος.

Το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να υιοθετήσει την τελική θέση σχετικά με αυτή την οδηγία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συμβουλευτικό ρόλο.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΑΥΛΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ.

Έγινε σήμερα το πρωί με μηχανήματα του Δήμου, ο καθαρισμός του