ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ποιοι απαλλάσσονται από το υποχρεωτικό όριο του 30%

  • 11 Νοεμβρίου 2019 - 12:31




Σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες θα κατατάσσονται από το 2020 οι φορολογούμενοι, σχετικά με το υποχρεωτικό ποσοστό ηλεκτρονικών συναλλαγών.   Για τους ελεύθερους
επαγγελματίες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους το όριο μπαίνει στο 30% των συνολικών εισοδημάτων και όσοι δεν πιάσουν τον στόχο θα δουν να τους επιβάλλεται «ποινή» 22%. Αντίθετα, όσοι έχουν δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό ή δίνουν το 60% του εισοδήματος τους σε φόρους, δάνεια ή και ενοίκια θα απαλλάσσονται εντελώς από την υποχρέωση του 30%.

Συνολικά, δώδεκα ειδικές ομάδες φορολογούμενων θα απαλλαγούν πλήρως από την υποχρέωση. Η τελική μορφή της σχετικής διάταξης αποσκοπεί στον περιορισμό της χρήσης των μετρητών κατατάσσει τους πολίτες σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.  Advertisement: 0:19   Ποιοι εξαιρούνται Από την υποχρέωση εξαιρούνται εντελώς όσοι φορολογούμενοι  έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους και άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. Παράλληλα απαλλάσσονται: -όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση -κάτοικοι ΕΕ που υποχρεούνται να κάνουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα (σ.σ χωρίς να είναι εδώ) -δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό -όσοι ανήλικοι οφείλουν (για ειδικούς λόγους) να κάνουν φορολογική δήλωση -όσοι κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, -δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης -φορολογούμενοι που νοσηλεύονται για χρονικό διάστημα άνω των 6 μηνών -φυλακισμένοι και -όσοι για όσους ζουν σε οίκο ευγηρίας ή ψυχιατρικό κατάστημα.

Εκτιμάται, πως ο αριθμός των φορολογουμένων που θα εξακολουθήσουν να απαλλάσσονται από την υποχρεωτική χρήση κάρτας ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια.   Τα όρια για τους υπόλοιπους Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν περίπου 1,2 εκατομμύριο πολίτες, στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα της εφορίας και έχουν δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό. Αυτοί θα πραγματοποιούν μεν ηλεκτρονικές πληρωμές μέχρι το 30% του εισοδήματός τους, αλλά το ποσό των ηλεκτρονικών πληρωμών δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τις 5.000 ευρώ.   Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν εκείνοι που διαθέτουν το 60% και πλέον του δηλωθέντος εισοδήματός τους σε δάνεια ή ενοίκια, καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ (άλλωστε οι ασφαλιστικές εισφορές ούτως ή άλλως δεν συμπεριλαμβάνονται στο φορολογητέο εισόδημα). Όσοι βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να κάνουν πληρωμές μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματός τους και όχι μέχρι το 30%.   Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν όλοι οι υπόλοιποι μισθωτοί και τους συνταξιούχοι που δεν ανήκουν σε κάποια από τις τρεις προηγούμενες κατηγορίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και οι εισοδηματίες από ενοίκια. Αυτοί υποχρεώνονται να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές έως το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους και με ανώτατο όριο τις 20.000 ευρώ, προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο που θα υπολογίζεται με συντελεστή 22%.

Η διάταξη που υποχρεώνει τους πολίτες να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές ανάλογα με το εισόδημά τους είναι μόνο μία από όσες αποσκοπούν στον περιορισμό χρήσης των μετρητών: -τα ενοίκια των επιχειρήσεων θα πρέπει στο εξής να καταβάλλονται μέσω τράπεζας προκειμένου η συγκεκριμένη δαπάνη να αναγνωρίζεται ως επαγγελματική -όλες οι επαγγελματικές δαπάνες άνω των 300 ευρώ θα πρέπει να γίνονται μέσω τράπεζας, ενώ σήμερα το όριο είναι στα 500 ευρώ -για την έκπτωση φόρου για επισκευή ή ενεργειακή θωράκιση ακινήτων, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν ηλεκτρονικά την παροχή των σχετικών υπηρεσιών. Η έκπτωση, που αγγίζει το 40% της δαπάνης, θα μοιράζεται σε βάθος τετραετίας.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: