ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Τελευταία ευκαιρία για τα αυθαίρετα - Αναμένεται νέα παράταση

22 Οκτωβρίου 2019 - 09:28Σε νέα παράταση τουλάχιστον ενός μηνός για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προσανατολίζεται το
υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημειώνεται πως τυπικά με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων πρόκειται να λήξει στις 9 Νοεμβρίου 2019. Η νέα παράταση που αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος εντός του επόμενου διαστήματος δίνει καταρχάς μια ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους, αλλά και στους επαγγελματίες του χώρου που κερδίζουν χρόνο στη διεκπεραίωση των φακέλων.

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, όσοι από τους ιδιοκτήτες προβούν σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων έως τις 9 Νοεμβρίου 2019, δεν πρόκειται να πληρώσουν τα προσαυξημένα κατά 10% πρόστιμα που προβλέπονταν σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση).

Τώρα λογικά όπως εξηγούν πηγές του ΥΠΕΝ, το μέτρο αυτό θα ισχύσει έως τη ολοκλήρωση της παράτασης. Θα πρέπει ωστόσο να ξεκαθαριστεί πως αυτή θα είναι η τελευταία η παράταση, η οποία δίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει εάν τροποποιήσουν τον ισχύοντα νόμο ή προχωρήσουν στη σύνταξη ενός νέου (σ.σ: τα τελευταία χρόνια η κάθε κυβέρνηση βάζει τη δική της πινελιά στον νόμο περί τακτοποιήσεως αυθαιρέτων)

Η κόκκινη γραμμή

Το σίγουρο πάντως είναι- όπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος - ότι η κόκκινη γραμμή που είναι η 28η Ιουλίου 2011 δεν πρόκειται να αλλάξει (είτε τροποποιηθεί είτε αλλάξει ο νόμος). Και αυτό σημαίνει πως όσα αυθαίρετα ανεγέρθηκαν μετά την αναφερόμενη ημερομηνία δεν μπορούν να τακτοποιηθούν.

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο ότι πρόκειται να γίνει (δηλαδή αν τροποποιήσουν ή αλλάξουν τον νόμο) είναι το γεγονός πως δεν προχώρησε μεταξύ άλλων και το πακέτο νέων εκπτώσεων
(30% στους ιδιοκτήτες που καταβάλλουν όλο το πρόστιμο, από 20% που είναι σήμερα, και 20% σε όσους θα καταβάλουν το 30%, από 10% που είναι σήμερα, που αναφερόταν αρχικά – στη φάση της διαβούλευσης – στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα των αυθαιρέτων , η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προχωρεί στη νέα παράταση προκειμένου να λύσει μια σειρά από από θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων, τις συναλλαγές αλλά και την ενσωμάτωση στο νόμο του μέτρου για την “Ταυτότητα του Κτιρίου “.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, ενώ ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας που έχει επεκταθεί σε κοινόχρηστο χώρο μπορεί να προβεί σε τακτοποίηση αυτής της αυθαιρεσίας, είναι σχεδόν αδύνατο (παρά την τακτοποίηση ) να προβεί σε μονομερή τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας (δηλαδή του συμβολαίου με το οποίο γίνεται ο διαχωρισμός των διαμερισμάτων.

Οι 100 δόσεις

Με το υπό διαμόρφωση σκηνικό στο θέμα των αυθαιρέτων, όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν ρισκάρουν να περιμένουν είτε την
τροποποίηση του ισχύοντος νόμου ή την αλλαγή του και προχωρήσουν στις προβλεπόμενες διαδικασίες , μπορούν να καταβάλουν το 30% των προστίμων και οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης το 20%. Επίσης οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως στη περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στατικής επάρκειας, προβλέπεται μείωση κατά 30% του προστίμου σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1( Μακεδονία και Θράκη) , κατά 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2 (νησιά του Ιουνίου).

Πηγή: Τα Νέα

ΑΠΟ https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: