ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΊΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ.


Φεύγοντας το Καλοκαίρι και ερχόμενος ο Χειμώνας, είπαμε να μην μείνουμε
άπραγοι στο χωριό μας. 

Γι αυτό είπαμε να ξεκινήσουμε ακόμα μία δραστηριότητα. Πρόκειται για μαθήματα ζωγραφικής και χειροτεχνίας για τους μικρούς μας φίλους. 

Είναι μία προσπάθεια που γίνετε και στηρίζετε, χάρη στον εθελοντισμό του χωριού μας (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ), που συνεχίζει την προσπάθεια για το καλό του χωριού μας. 

Τα μαθήματα θα γίνονται στο χώρο του σχολείου μας, την πρώτη και την τρίτη Κυριακή κάθε μήνα. Για αυτόν το μήνα (και μόνο γι αυτόν), το πρώτο μάθημα θα γίνει στις 13/10/2019 και το δεύτερο στις 20/10/2019, ενώ από τον επόμενο μήνα, θα ισχύει το παραπάνω πρόγραμμα. 

Η ώρα έναρξης θα είναι 4μμ και η διάρκεια τους θα είναι 1.30 ώρα. 

Υποχρεωτικά έγιναν κάποιες αλλαγές στην αίθουσα, όπως απομακρύνθηκαν κάποια παιχνίδια (τα οποία θα επιστρέψουνε το καλοκαίρι), και έγινε ένας πίνακας στον τοίχο, όπου με τις κιμωλίες τα παιδιά θα μπορούνε να ζωγραφίζουνε ή και να γράφουνε. 

Μετά το μάθημα (για όποιον θέλει να μείνει), θα γίνετε προβολή διαφόρων ταινιών, όπως παιδικές, παλιές ελληνικές, ντοκιμαντέρ, κ. α. 

Εκτός από τα παραπάνω θα υπάρχει καφές για τους μεγάλους, και αναψυκτικά για τα παιδιά τα οποία θα προσφέρονται δωρεάν. 

Για όποιον θέλει να μας επισκεφθεί, και να δει από κοντά το έργο μας, ή να συμμετάσχει, ή για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στα παρακάτω τηλέφωνα.


Υπεύθυνος: Μπουρδέκας Αναστάσιος. Τηλ. 27610-61340 , 6972202068.


ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 11/10/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: