ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Αυθαίρετα: Αλλαγή σκηνικού - Νέα μόνιμη ρύθμιση και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Μαριάννα Τζάννε


 

Προς νέα μικρή παράταση και στη συνέχεια καταγραφή όλων των ακινήτων στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου - Αντιδρά η ΠΟΜΙΔΑ, που βαφτίζει την ρύθμιση νέο ΕΝΦΙΑ και κάνει λόγο για συντεχνιακό νομοθέτημα


Με ολιγόμηνη παράταση του υφιστάμενου νόμου για τα αυθαίρετα και την ψήφιση νέου θεσμικού πλαισίου μέχρι τα τέλη του έτους ετοιμάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος να αντιμετωπίσει την μεγάλη πληγή της αυθαίρετης δόμησης που η πολιτεία μέχρι σήμερα αντιμετώπισε κυρίως ως εισπρακτικό εργαλείο.
Χθες ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε το τέλος των παρατάσεων και τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού τακτοποίησης που η πολιτεία θα συνδυάσει με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου που έχει θεσμοθετηθεί από το 2010 αλλά συνεχώς αναβάλλεται η εφαρμογή της.


Πρόκειται για μια βάση δεδομένων των ακινήτων, στην οποία θα υπαχθούν σταδιακά όλα τα κτίρια. Σε αυτή θα δηλώνεται η πραγματική κατάσταση κάθε κτιρίου από την στιγμή που κατασκευάστηκε με όλες τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί σε βάθος χρόνου.
Για παράδειγμα στην ταυτότητα κτιρίου θα περιλαμβάνονται έγγραφα όπως η οικοδομική άδεια και τα σχέδια αυτής, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον υπάρχει, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους, εκθέσεις αυτοψίας σε περίπτωση σεισμών κ.α. Αυτό συνεπάγεται και ένα κόστος για τους πολίτες, οι οποίοι θα χρειαστούν ένα μηχανικό για να τους κάνει την αποτύπωση της κατάστασης του ακινήτου τους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το 75% των δηλώσεων αυθαιρέτων έως σήμερα είναι σε κτίρια με οικοδομική άδεια. Τα αυθαίρετα που έχουν υπαχθεί στους τρεις τελευταίους νόμους νομιμοποίησης (4014/11, 4178/13, 4495/17) φτάνουν τα 1.455.068.
Επιπλέον, τα έσοδα από την τακτοποίηση της παράνομης δόμησης ξεπερνούν τα 2,4 δισ. ευρώ ενώ έχουν εκδοθεί περίπου 2 εκατ. βεβαιώσεις μεταβίβασης.

Είναι σαφές όμως ότι η δεξαμενή των ακινήτων με αυθαιρεσίες παραμένει πολύ μεγάλη καθώς σε πολλές περιπτώσεις γίνονται γνωστές μόνο όταν μεσολαβεί πώληση ακινήτου ή ακόμη και έκδοση οικοδομικής άδειας μικρής κλίμακας που χρειάζεται το πιστοποιητικό του μηχανικού.

Στην άποψη ότι πρέπει να διατηρηθεί ο μηχανισμός της τακτοποίησης συνηγορεί και το γεγονός ότι καμία δικαιοπραξία (μεταβίβαση, ακόμη και έκδοση οικοδομικής άδειας μικρής κλίμακας) δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δίχως το πιστοποιητικό του μηχανικού που να αποδεικνύει ότι το ακίνητο είναι πολεοδομικά καθαρό.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Χατζηδάκης δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του ως προς το περιεχόμενο της ρύθμισης, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο προσανατολίζονται στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα σε όσα ακίνητα έχουν πολεοδομικές παραβάσεις να μπορούν να τις τακτοποιήσουν. Το θεσμικό πλαίσιο που εξήγγειλε ο υπουργός θα αποσκοπεί μεταξύ άλλων στο να «κουμπώσει» την πλατφόρμα των αυθαιρέτων με την ταυτότητα του κτιρίου που μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν ώστε να υπάρχει μια διαδικασία ανοικτή για όσους έχουν να αντιμετωπίσουν παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. Δεν είναι σαφές αν ο μόνιμος μηχανισμός που ανακοινώθηκε χθες θα αφορά μόνο τις μικρής κλίμακας πολεοδομικές παραβάσεις ή και τις μεγαλύτερες. Για τις τελευταίες θα δοθεί η νέα παράταση και είναι σαφές ότι θα υπάρχει τουλάχιστον ένα μεταβατικό στάδιο όταν θα εφαρμοστεί η ταυτότητα του κτιρίου.
«Θα υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους κατόχους αυθαιρέτων, το οποίο θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και το οποίο θα οδηγήσει σε ένα τέρμα στο γνωστό σκηνικό, όπου υπουργοί Περιβάλλοντος πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο στη Βουλή και φέρνουν παρατάσεις επί παρατάσεων» είπε χθες ο κ. Χατζηδάκης. Για όλη αυτή τη ρύθμιση, κομβικής σημασίας θα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου».

Ωστόσο ο προβληματισμός του υπουργείου φαίνεται να είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και κυρίως η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία έχει αντιδράσει και στο παρελθόν αρνητικά στη εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας. «Για τον πολίτη η ταυτότητα του κτιρίου είναι σαν τον ΕΝΦΙΑ» δηλώσει στο protothema.gr ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Σταύρος Παραδιάς, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση δεν έχει κανένα όφελος για τον κόσμο, την ίδια ώρα που θα τον επιβαρύνει με πρόσθετες δαπάνες αλλά και με μία τεράστια γραφειοκρατία που συνεπάγονται τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συγκεντρωθούν. «Δεν γίνεται η κυβέρνηση να νομοθετεί με βάση τις επιταγές του Τεχνικού Επιμελητηρίου με ένα πέπλο νομιμότητας που έχει συντεχνιακό άρωμα» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο αφού γίνει συνάντηση και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Όπως δήλωσε οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. «Δεν νομίζω ότι η Πολιτεία δικαιούται να τους επιβαρύνει άλλο». 
ΑΠΟ https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: