ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Τι θα προβλέπει το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις e-αποδείξεις


Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών
πληρωμών προκειμένου να διασφαλιστεί το νέο αφορολόγητο.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα αλλά και για προσαύξησή του κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι και τα τέσσερα παιδιά. Ωστόσο, ως «αντάλλαγμα» οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιούν από την 1/1/2020 πολύ περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν πρόστιμο.

Οι τελικοί συντελεστές υπολογισμού των ηλεκτρονικών πληρωμών δεν έχουν κλειδώσει καθώς από τη μία το οικονομικό επιτελείο σταθμίζει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και από την άλλη ψάχνει τρόπους προστασίας ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση είτε στην ηλεκτρονική τραπεζική είτε σε μαγαζιά με POS.

H αναγκαιότητα να αυξηθεί ο απαιτούμενος αριθμός των ηλεκτρονικών πληρωμών φαίνεται από ένα και μόνο στοιχείο. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές που πραγματοποιούνται πλέον σε ετήσια βάση, ξεπερνούν τα 30 δις. ευρώ. Όταν όλα τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι 74 δις. ευρώ, η αναλογία προσεγγίζει το 40%. Σήμερα, οι απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές δεν υπερβαίνουν το 10-20% του εισοδήματος. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι συνταξιούχοι δεν υποχρεούνται σε ηλεκτρονικές πληρωμές τότε η αναλογία είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Οι συντελεστές υπολογισμού των ηλεκτρονικών πληρωμών αναμένεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ο συντελεστής από το 10% αναμένεται γίνει τουλάχιστον 15%, από τα 10.000 έως τα 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα γίνει 20% από 15% και για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα φτάσει στο 25%.
Για εισόδημα 15.000 ευρώ οι αποδείξεις θα αυξηθούν σε 2500 ευρώ από 1750 ευρώ σήμερα ενώ για εισόδημα 40.000 ευρώ, θα αυξηθούν από τα έξι στα 8000 ευρώ. 

Πηγή: thetoc.gr
ΑΠΟ  https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μοσχαράκι γιουβέτσι παραδοσιακό

  Γιώτα Νικολάου 30.1.20 Για μένα ο νοστιμότερος τρόπος να μαγειρέψουμε το μοσχάρι είναι στο φούρνο και μάλιστα να το συνοδέψουμε με ζυμα...