ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Επιχείρηση της χρονιάς η Παπαστράτος ΑΒΕΣ

11/06/2019, 00:08

 

 

 

Η τελετή των βραβείων «Πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομίας» πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής


H εταιρία Παπαστράτος ΑΒΕΣ ανακηρύχθηκε «Επιχείρηση της Χρονιάς» στη διάρκεια της απονομής των βραβείων «Πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνει η Direction Business Network, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του ΣΕΒ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη στήριξη και της Τράπεζας Πειραιώς.
Στόχος του θεσμού είναι η επιβράβευση των επιχειρήσεων που πρωταγωνιστούν ανοίγοντας δρόμους και στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική οικονομία. Η διοργάνωση αποτελεί συνέχεια της ετήσιας επιχειρηματικής έκδοσης «Οι Ισχυροί της Ελληνικής Οικονομίας» και τα βραβεία που απονέμονται προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία δημοσιευμένων ισολογισμών και τη γενική εικόνα και εκτίμηση της αγοράς για την πορεία των επιχειρήσεων στη χώρα μας.


Η ανάδειξη της «Επιχείρησης της Χρονιάς», όπως επισημάνθηκε από τους διοργανωτές, προκύπτει από τον κατάλογο των 20 επικρατέστερων μεταξύ των σημαντικότερων επιχειρήσεων, βάσει των οικονομικών τους στοιχείων, ο οποίος καταρτίζεται από την ειδική επιτροπή βραβεύσεων της διοργάνωσης. Στην επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι φορέων και δημοσιογράφοι. Στη συνέχεια, η «Επιχείρηση της Χρονιάς» αναδεικνύεται από το αποτέλεσμα ψηφοφορίας στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 7.500 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος ΑΒΕΣ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 1420 εργαζομένους της εταιρίας, που όπως είπε, είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της επιτυχημένης πορείας της εταιρίας και στους οποίους οφείλεται αυτή η διάκριση της «Επιχείρησης της Χρονιάς».


Στην κατηγορία «Ιστορική Επιχείρηση», που απονέμεται σε εταιρία η οποία σύμφωνα με το έτος ίδρυσης της, δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά για περισσότερα από 80 έτη, βραβεύσεις έλαβαν ο ΟΣΕ και η Τσιμέντα Τιτάν ΑΕ.
Το Αριστείο Διεθνούς Έλληνα Επιχειρηματία, που απονέμεται σε Έλληνα επιχειρηματία που διαπρέπει εκτός συνόρων, «αναδεικνύοντας τις αρετές και το επιχειρηματικό πνεύμα της φυλής στο παγκόσμιο στερέωμα», έλαβε ο Πάνος Γερμανός, ο ιδρυτής του Ομίλου Olympia,

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν δεκάδες βραβεία για τις κατηγορίες «Greek Business Champions», «πρωταγωνιστές κλάδων» καθώς και ειδικές διακρίσεις σε εταιρείες που εν μέσω κρίσης κατορθώνουν να επανακάμψουν και να αναπτυχθούν, εταιρίες που προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις στηρίζοντας την ελληνική οικονομία και εταιρίες με εξωστρεφή προσανατολισμό που συνεισφέρουν στην εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. 
ΑΠΟ https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.