ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Χορτολιβαδικές θα χαρακτηρίζονται πλέον οι φρυγανικές εκτάσεις, χωρίς δασική βλάστηση








Δημοσιεύτηκε σήμερα η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με την οποία αποδέχεται την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών (ΤΔΣ) περί των φρυγανικών
εκτάσεων, που δεν φέρουν δασική βλάστηση. Ύστερα από σχετικό αίτημα του κ. Φάμελλου, το Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι οι εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση στις οποίες δεν υπάρχει δασική βλάστηση θα πρέπει να χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές.

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης του αν. υπουργού με βουλευτές των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, περιοχές όπου εντοπίσθηκαν τα κυριότερα προβλήματα, λόγω του ανομοιογενούς χαρακτηρισμού των εκτάσεων με φρυγανική βλάστηση χωρίς την παρουσία δασικής.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αν. υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, οι βουλευτές Δωδεκανήσων Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός και οι βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Μανιός, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος.

Σημειώνεται ότι το ΤΔΣ, στο οποίο προεδρεύει πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είναι αρμόδιο να λειτουργεί γνωμοδοτικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα δασικών οικοσυστημάτων. Τα υπόλοιπα μέλη είναι τρεις διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και ένας ερευνητής επιστήμονας σε θέματα δασών, που προέρχεται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Ειδικότερα, το 5μελές αυτό Συμβούλιο ύστερα από δυο συνεδριάσεις έκρινε ομόφωνα ότι «εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση, ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις».

Κατά το Συμβούλιο, οι εκτάσεις αυτές δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται σωρευτικά υπόψη για τον προσδιορισμό της οργανικής ενότητας, ώστε να συγκροτούν στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους δασοβιοκοινότητα και δασογενές περιβάλλον.

Με την ομόφωνη γνωμοδότηση δίνεται ένα εργαλείο στους μελετητές και τις διευθύνσεις Δασών της χώρας, που καταρτίζουν αυτή την περίοδο δασικούς χάρτες, προκειμένου να συστηματοποιηθεί και να ομογενοποιηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού των φρυγανικών εκτάσεων που δεν φέρουν δασική βλάστηση.
Για τις περιπτώσεις των ήδη θεωρημένων, αναρτημένων δασικών χαρτών, αυτοί θα επικαιροποιηθούν με τη διαδικασία που υπάρχει στην απόφαση του αν. υπουργού για τα πρόδηλα σφάλματα. Για τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, θα γίνει άμεσα η διόρθωση-αναμόρφωση των δασικών χαρτών με διαδικασία που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες το ΥΠΕΝ.

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε σχετικά:

«Σήμερα επιλύεται ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιούργησε ανισονομία στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Το πρόβλημα του διαφορετικού χαρακτηρισμού όμοιων φρυγανικών εκτάσεων, είχε ως αποτέλεσμα σε νησιά όπως η Πάτμος αυτές να εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως δάση, ενώ σε νησιά των Κυκλάδων ως χορτολιβαδικές.

Μέριμνά μας είναι να εφαρμόζεται με τον ίδιο καθολικό τρόπο η δασική νομοθεσία σε όλη τη χώρα, με αντικειμενικά κριτήρια, και να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες σε όλες τις περιοχές. Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε την τεκμηρίωση και γνωμοδότηση από το γνωμοδοτικό όργανο του ΥΠΕΝ, το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών.

Το Συμβούλιο είναι απολύτως αρμόδιο για την εφαρμογή της επιστημονικής δασολογικής γνώσης στο νομοθετικό μας πλαίσιο και γνωμοδότησε ομόφωνα ότι οι εκτάσεις αυτές πρέπει να χαρακτηρίζονται αποκλειστικά ως χορτολιβαδικές.
Αυτό θα φέρει την ισονομία στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας σε όλη τη χώρα, θα βοηθήσει στη γρηγορότερη κατάρτιση των νέων δασικών χαρτών και, το κυριότερο, θα επιλύσει κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε νησιά όπως η Πάτμος, όπου πολίτες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την έκταση που κατείχαν χρόνια, λόγω του ιδιαίτερου προστατευτικού πλαισίου που έχουν τα δάση σε σχέση με τα χορτολίβαδα.

Με βάση τη σημερινή απόφαση εκτάσεις που για παράδειγμα έχουν χαρακτηριστεί ως ΑΔ (δασωμένοι αγροί) πρέπει να γίνουν ΑΧ (αγροί που μετατράπηκαν σε χορολίβαδα), οπότε, όπως προβλέπει ο νόμος, χαρακτηρίζονται αυτόματα ΑΑ (άλλες χρήσεις, δλδ αγροτικές από το 1945 και σήμερα), και άρα τίθενται εκτός προστατευτικού πλαισίου της δασικής νομοθεσίας.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα για ευκολότερη μεταβίβαση ή χρήση αυτών των εκτάσεων και υποστήριξη της αναπτυξιακής δραστηριότητας στη νησιωτική Ελλάδα, χωρίς εκπτώσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία και με ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση».

ΑΠΟ https://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...