ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Αποκωδικοποιείται το μυστήριο Ντα Βίντσι μετά από 212 χρόνια

30 Απριλίου 2019 - 17:06







Στην επέτειο των 500 χρόνων από τον θάνατο του Ιταλού πολυμαθούς της Αναγέννησης μπορεί να υπάρξουν
απαντήσεις σε ένα από τα πραγματικά μυστήρια γύρω από τον μεγάλο ζωγράφο.

Τα οστά του Λεονάρντο Ντα Βίντσι χάθηκαν το 1807 μετά την κατεδάφιση του παρεκκλησιού όπου βρισκόταν ο τάφος του. Πριν από 56 χρόνια, όμως, ο Γάλλος συγγραφέας, Αρσενέ Χουσαγιέ ισχυρίστηκε ότι βρήκε τα οστά αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του. 

Τώρα μία ανάλυση DNA από μία τούφα μαλλιών που φέρεται να ανήκει στον αναγεννησιακό ζωγράφο μπορεί να είναι το «κλειδί» για την λύση του μυστηρίου. Τα μαλλιά βρίσκονταν κρυμμένα σε μία ιδιωτική συλλογή τέχνης στις ΗΠΑ και θα παρουσιαστούν δημόσια για πρώτη φορά στην γενέτειρα του Ντα Βίντσι στην Τοσκάνη. 

Μαζί με το DNA απογόνων του Ντα Βίντσι, οι οποίοι έχουν εντοπιστεί από τους ερευνητές, θα μπορεί να διαπιστωθεί αν τα οστά πράγματι ανήκουν στον μεγάλο ζωγράφο. Ανάμεσα στους 35 απογόνους, που προέρχονται από τον αδερφό του Ντα Βίντσι, Ντομένικο ανήκει και ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός, Φράνκο Τζεφιρέλι. 

«Βρήκαμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μία τούφα μαλλιά που είχαν την ιστορική ονομασία «Τα μαλλιά του Λεονάρντο Ντα Βίντσι», ανέφεραν σε δήλωση τους οι ιστορικοί Αλεσάντρο Βεζόσι και Άγνες Σαμπάτο. 

«Αυτή η τούφα μαλλιών που παρέμενε μυστικό μέχρι σήμερα σε αμερικανική συλλογή θα εκτεθεί στον κόσμο για πρώτη φορά μαζί με τα έγγραφα που πιστοποιούν την αρχαία γαλλική προέλευση τους», είπε ο Αλεσάντρο Βεζόσι. 

«Αυτό το λείψανο είναι αυτό που χρειαζόμασταν για να κάνουμε την ιστορική έρευνα μας ακόμη πιο ισχυρή από επιστημονική άποψη. Σχεδιάζουμε να κάνουμε ανάλυση DNA στα λείψανα και να τα συγκρίνουμε με τους ζωντανούς απογόνους του Ντα Βίντσι και με τα οστά που βρέθηκαν σε διάφορους (σ.σ. πιθανολογούμενους) τόπους ταφής του Ντα Βίντσι που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια», ανέφεραν στην βρετανική εφημερίδα Guardian οι ερευνητές. 

skai , https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...