ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Τα συντηρητικά των τροφίμων στο στόχαστρο των πασχαλινών ελέγχων

17/04/2019







Τα συντηρητικά στα τρόφιμα που καταναλώνονται ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής και του Πάσχα βρίσκονται, αυτό τον καιρό, στο στόχαστρο των
ελέγχων που διενεργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Πασχαλινή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές Μαρτίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 62 δειγματοληψίες, σε όλη την Περιφέρεια, σε συγκεκριμένα είδη τροφίμων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ειδών όπου πραγματοποιούνται έλεγχοι σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ.

«Τέτοιου είδους τρόφιμα είναι τα συσκευασμένα τσουρέκια, οι βαφές αυγών, ορισμένα είδη τουρσιών, αποξηραμένα φρούτα, αρτοποιήματα και είδη ζαχαροπλαστικής, συσκευασμένες και χύμα παρασκευασμένες σαλάτες, όπως ο ταραμάς και η τυροσαλάτα» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας. Γνωστοποιεί, παράλληλα, ότι τα δείγματα αποστέλλονται για έλεγχο στη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας του Γενικού Χημείου του Κράτους καθώς υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας, που προβλέπει τη λήψη 170 δειγμάτων διαφόρων κατηγοριών για όλο το έτος.
«Η συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΕΦΕΤ ανανεώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά καθώς αποφεύγονται τα φαινόμενα διπλών ελέγχων και αλληλοεπικαλύψεων και διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως σπατάλη πόρων, χωρίς έκπτωση στον έλεγχο των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών. Ωστόσο στα προγράμματα των ελέγχων του ΕΦΕΤ δεν υπάρχουν όλα τα προϊόντα κάθε χρόνο γι' αυτό και επιλέξαμε να προβούμε και σε δειγματοληψίες σε προϊόντα της Πασχαλινής αγοράς, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους αλλά και σε είδη που ζητούν οι ίδιοι οι παραγωγοί όπως το μέλι και το λάδι» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιουτίκας.

Υπογραμμίζει, άλλωστε, ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν το χρονικό διάστημα από τις 22 Απριλίου ως τις 4 Μαϊου, που κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά.

Μέχρι στιγμής, στη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας του Γενικού Χημείου του κράτους έχουν σταλεί 43 δείγματα τροφίμων από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και 19 από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.

Το καλοκαίρι θα δοθεί έμφαση στους ελέγχους στα ελεύθερα αλκοόλης ποτά, ενώ σε τυριά, σαλάτες χύμα ή συσκευασμένες και αποξηραμένα φρούτα, έλεγχοι και δειγματοληψίες θα γίνονται όλο το χρόνο.

ΑΠΟ https://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.