ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Το μεγαλείο των αρχαίων ελληνικών Μαθηματικών, σε βιβλίο








Το πώς η αλληλοσυσχέτηση της Πυθαγόρειας Φιλοσοφίας με τα Πυθαγόρεια Μαθηματικά έγιναν η βάση
των σύγχρονων Μαθηματικών, πραγματεύεται το βιβλίο των Μαθηματικών Στέλιου Νεγρεπόντη και Βασιλικής Φαρμάκη.

 Αποτέλεσμα μακροχρόνιας δουλειάς, που αριθμεί περίπου δέκα χρόνια, ο πρώτος τόμος του βιβλίου έχει στόχο να αναδείξει το «μεγαλείο των αρχαίων ελληνικών Μαθηματικών», όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι συγγραφείς.

«Τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά είναι από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στον πολιτισμό», τόνισε ο κ. Νεγρεπόντης. «Τα Μαθηματικά αυτά έχουν μείνει ως έχουν. Η Φυσική, για παράδειγμα έχει αλλάξει. Τα Μαθηματικά (σ.σ. σήμερα) είναι ακριβώς όπως τα φαντάστηκαν και τα δημιούργησαν οι αρχαίοι Έλληνες» Και πιο συγκεκριμένα, οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι και στοχαστές. «Οι Πυθαγόρειοι έβαλαν τις βάσεις των μαθηματικών και έκαναν σπουδαία θεωρήματα μαθηματικά», επιβεβαίωσε η κ. Φαρμάκη. «Το πιο σπουδαίο είναι ότι έφτασαν μέχρι την ασυμμετρία. Από εκεί και πέρα, τα Μαθηματικά θεμελιώθηκαν με τον σύγχρονο τρόπο» σημείωσε.

Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, αφού είναι το πρώτο ελληνόγλωσσο βιβλίο που ασχολείται με τα αρχαία ελληνικά Μαθηματικά. Παράλληλα, στοχεύει να γίνει εργαλείο στα χέρια φοιτητών και ιστορικών, αλλά και να μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες, καθώς η πρωτοτυπία του βασίζεται στη σχέση της εξέλιξης των Μαθηματικών μέσα από τη Φιλοσοφία. «Ρίχνει φως στο πώς, από τους Πυθαγόρειους ως τον Πλάτωνα, υπήρχε μεγάλη αλληλοσυσχέτιση και πήγαιναν παράλληλα η Φιλοσοφία με τα Μαθηματικά. Τα Μαθηματικά μετά τον Πλάτωνα, άλλαξαν κατεύθυνση, που μοιάζει πολύ με τα σύγχρονα μαθηματικά. Τα πρώτα μαθηματικά κάπως ξεχάστηκαν. Και τα ανακαλύπτουμε μέσω της Φιλοσοφίας, του Πλάτωνος, του Ζήνωνος και άλλων», σημείωσε ο κ. Νεγρεπόντης επισημαίνοντας παράλληλα ότι «Πυθαγόρεια Φιλοσοφία και Μαθηματικά πάνε μαζί».

Επόμενο βήμα, η συγγραφή του δεύτερου τόμου και η ολοκλήρωση της παρουσίασης των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, με εκείνα του Ευδόξου και του Αρχύτα.

Το βιβλίο είναι ήδη διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΑΠΟ https://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμπορικά καταστήματα: Πότε ξεκινάει το εορταστικό ωράριο - Ποιες Κυριακές είναι ανοικτά τα μαγαζιά

17/04/2024 13:16   Την επόμενη Κυριακή, 25 Απριλίου ξεκινάει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα, ενώ τη...