ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Επιδότηση 20%-50% στη δόση πρώτης κατοικίας

09/04/19 • 08:42 | UPD 09/04/19 • 08:42
Ιωαννα Φεντουρη

Από 20% έως 50% θα είναι η συνεισφορά του Δημοσίου στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία.



Αντιστοίχως, στο 30% διαμορφώνεται η επιδότηση για τις περιπτώσεις οφειλετών με επιχειρηματικά δάνεια. Τα παραπάνω προβλέπονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας) που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Η συνεισφορά του Δημοσίου θα καταβάλλεται, μηνιαίως, σε ειδικούς δεσμευμένους και ακατάσχετους λογαριασμούς, με δικαιούχους τους οφειλέτες που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (νόμος 4605/2019). Γι’ αυτόν τον σκοπό δεσμεύεται και θα διατεθεί κονδύλι ύψους 150 εκατ. ευρώ για το 2019.

Το ακριβές ποσοστό επιδότησης που θα λάβει ο εκάστοτε οφειλέτης εξαρτάται από τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού του (π.χ. μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα μέλη) και από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Η καταβολή της συνεισφοράς του Δημοσίου περιλαμβάνει τα εξής δύο βασικά στάδια:

1 Υποβολή αίτησης: Στην περίπτωση που ο οφειλέτης αιτηθεί συναινετική ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας κύριας κατοικίας, θα του αποστέλλεται η πρόταση των πιστωτών που θα καλείται να αποδεχθεί, ενώ παράλληλα θα ενημερώνεται και για το ποσοστό της επιδότησης που του αναλογεί.

Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας κύριας κατοικίας αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 30 Απριλίου. Συγκεκριμένα, θα τηρείται στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr). Με την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης από τον οφειλέτη, η ΕΓΔΙΧ θα εγκρίνει εντός 15 ημερολογιακών ημερών το ποσό της συνεισφοράς Δημοσίου και θα προωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας κύριας κατοικίας την εγκεκριμένη αίτηση στην έτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα, αυτήν της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), η οποία τηρεί μητρώο δικαιούχων συνεισφοράς Δημοσίου.

Εάν η ρύθμιση των χρεών προχωρήσει μέσω δικαστικής απόφασης, ο οφειλέτης θα πρέπει να μεταφορτώσει την τελευταία, ανά πιστωτή και ανά ρυθμιζόμενη οφειλή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας κύριας κατοικίας, και να εισαγάγει σε αυτήν τα στοιχεία της μηνιαίας δόσης που όρισε η δικαστική απόφαση. Κατόπιν, η ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας κύριας κατοικίας θα υπολογίζει το ποσό συνεισφοράς Δημοσίου, η ΕΓΔΙΧ θα το εγκρίνει εντός 15 ημερολογιακών ημερών και θα προωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας κύριας κατοικίας την εγκεκριμένη αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

2. Επεξεργασία αίτησης και πληρωμή: Είτε η αίτηση προέρχεται από εξωδικαστική είτε από δικαστική απόφαση, η ΗΔΙΚΑ θα την προωθεί στην αρμόδια Οικονομική Διεύθυνση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) με ταυτόχρονη ενημέρωση των συστημάτων αυτού, η οποία θα προβαίνει στην πληρωμή των ποσών στους ορισθέντες λογαριασμούς με διακριτό κωδικό πίστωσης.

Η καταβολή της συνεισφοράς Δημοσίου θα πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση, δηλαδή θα πιστώνεται στον ειδικό λογαριασμό του οφειλέτη από την 1η έως την 15η ημερολογιακή ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα της έγκρισης από την ΕΓΔΙΧ.

Καθυστέρηση του Δημοσίου να καταβάλλει την εγκριθείσα συνεισφορά μπορεί ακόμη και να… πετάξει τον οφειλέτη εκτός πλαισίου προστασίας, εφόσον το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση υπερβαίνει αθροιστικά την αξία εννέα μηνιαίων δόσεων συνεισφοράς και ο πιστωτής έχει ενημερώσει τον οφειλέτη ως προς την υπερημερία του Δημοσίου το αργότερο έως τον έκτο μήνα υπερημερίας. Σε κάθε περίπτωση, και προκειμένου για την παρακολούθηση των καταβολών, οι πιστωτές οφείλουν να αποστέλλουν σε μηνιαία βάση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας κύριας κατοικίας κατάσταση δικαιούχων και καταβληθέντων ποσών, ώστε να διαπιστώνονται οι καταβολές για τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα.

Διακοπή συνεισφοράς

Οι προϋποθέσεις και το ποσό της συνεισφοράς του Δημοσίου θα επανεξετάζονται στο τέλος κάθε οικονομικού έτους. Γι’ αυτό το λόγο η ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας κύριας κατοικίας μπορεί να ανακτά από τη βάση δεδομένων φορολογικής διοίκησης τα ετησίως δηλωθέντα στοιχεία οικογενειακής κατάστασης και εισοδημάτων του οφειλέτη, καθ’ όλη τη διάρκεια καταβολής της συνεισφοράς Δημοσίου.

Η συνεισφορά του Δημοσίου θα διακόπτεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

* Εφόσον διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει εγκριθεί εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

* Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου όταν αποτελεί μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

* Εάν κατόπιν τριών διαδοχικών εντολών πίστωσης δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί η συνεισφορά Δημοσίου σε τουλάχιστον έναν τραπεζικό λογαριασμό με υπαιτιότητα του οφειλέτη.

* Οταν διαπιστωθεί κατόπιν του ετήσιου επανελέγχου ότι ο οφειλέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης συνεισφοράς Δημοσίου (αριθμός μελών νοικοκυριού σε συνάρτηση με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα).

* Ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο.

Αναπροσαρμογή

Σημειώνεται πως η συνεισφορά του Δημοσίου μπορεί να αναπροσαρμοστεί εφόσον μεταβληθεί το εισόδημα του οφειλέτη. Σε περίπτωση που δικαιούται μεγαλύτερης συνεισφοράς, μέχρι την αποδοχή της αίτησης για αναπροσαρμογή και την έκδοση νέας εγκριτικής απόφασης, ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλλει το ποσό που τον βαρύνει σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση περί συνεισφοράς. Εφόσον διαπιστωθεί ότι λάμβανε μεγαλύτερο ποσό συνεισφοράς Δημοσίου, υπολογίζεται το επιπλέον ποσό και συμψηφίζεται με μελλοντικές καταβολές συνεισφοράς Δημοσίου, εκτός εάν δεν υφίστανται μελλοντικές καταβολές, οπότε και επιστρέφεται ατόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
Υποχρεώσεις οφειλέτη

Για όσο χρόνο διαρκεί η συνεισφορά Δημοσίου, ο οφειλέτης, ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα μέλη του έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

1 Να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος.

2 Να προβαίνουν σε δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας κύριας κατοικίας εφόσον επέλθει μεταβολή των στοιχείων που επηρεάζουν την καταβολή συνεισφοράς Δημοσίου.

3 Να συναινούν στη χρησιμοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων ανώνυμα, αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.

4 Να συναινούν στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
ΑΠΟ https://www.eleftherostypos.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...