ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Μια καινοτομία μπαίνει στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου αλκοολούχων

14 Μαρτίου 2019 






Ένα νέο όπλο προστίθεται στη «φαρέτρα» των αρχών για την προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών. Πιο συγκεκριμένα με τη συνεισφορά του κλάδου διαμορφώθηκε η
ηλεκτρονική πλατφόρμα “LOTify” που αφορά την ιχνηλασιμότητα των αλκοολούχων ποτών. Η πλατφόρμα παρουσιάστηκε χτες στην αίθουσα “ΤΟΝΥ VEGELATOS” του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» σε μια εκδήλωση με συνδιοργανωτές της την  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π.), τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.) και την Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας (ΕΝ.ΑΠ.Α.Π.Ε.).

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε χτες η  πιλοτική πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας LOTify αξιοποιεί την πληροφορία των κωδικών παρτίδας LOT, οι οποίοι αναγράφονται υποχρεωτικά σε κάθε συσκευασία κατά την παραγωγή και συμβάλλουν στην ταυτοποίηση της παρτίδας του προϊόντος μέσω της ιχνηλασιμότητας, δηλαδή της διαδικασίας παρακολούθησης της διακίνησης του προϊόντος.

Έτσι, το LOTify κατά την πιλοτική λειτουργία του θα μπορεί να ταυτοποιεί τον αριθμό LOT στο μεγαλύτερο όγκο εισαγόμενων και εξαγόμενων αλκοολούχων ποτών. Τεχνικός πάροχος για την ανάπτυξη της πλατφόρμας είναι η ελληνική πιστοποιημένη εταιρεία ONLINE DATA.

Η ανάγκη οδηγεί στην καινοτομία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική αυτή εφαρμογή που είναι ιδιαίτερα απλή στη χρήση μπορεί να δεχτεί εύκολα προσαρμογές κι επεκτάσεις ώστε να καλύψει ανάγκες που θα προκύψουν από την καθημερινή της χρήση. Επίσης, το πληροφοριακό σύστημα αυτό παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες στο αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο του κλάδου, το Spirits of Europe, καθώς αποτελεί μια ελληνική «πατέντα» που  μπορεί να έχει διεθνή απήχηση. Άλλωστε η χώρα λόγω  γεωγραφικής θέσης, διαφορών στον ΕΦΚ αλκοολούχων με τις γειτονικές, και κυρίως λόγω υπερφορλόγησης  αντιμετωπίζει  σοβαρά θέματα λαθρεμπορίου, που όπως φαίνεται «αναγκάζουν» τους παράγοντες του κλάδου να επινοήσουν καινοτόμες λύσεις για να συνδράμουν τις αρχές.

Σημειώνεται ότι οι ΕΦΚ στα αλκοολούχα στην Ελλάδα είναι 41,6% πάνω από το μέσο όρο ΕΕ & 350% πάνω από τη γειτονική Βουλγαρία, ενώ καταγράφονται ακραίες στρεβλώσεις μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών με κυριότερη το καθεστώς του προϊόντος απόσταξης διήμερων παραγωγών (χύμα τσίπουρο). Μάλιστα στην αγορά αυτήν την ώρα καταγράφεται μια στρέβλωση που κατά το ΙΟΒΕ κοστίζει στο δημόσιο ταμείο κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση από διαφυγόντες φόρους από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Αναλυτικά σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΟΠ και του ΙΟΒΕ, το κάθε χρόνο διακινούνται λαθραία 8,2 εκατ. φιάλες με τα διαφυγόντα έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ να φθάνουν τα 130 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης, κατ΄ εκτίμηση διοχετεύονται στην αγορά 24 εκατ. λίτρα χύμα «τσίπουρου διημέρων», με τις απώλειες φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε 300 εκατ. ετησίως και τις δηλωμένες ποσότητες να ανέρχονται περίπου στα 7 εκατομ. λίτρα.

Μάλιστα όπως τόνισε χτες στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΝΕΑΠ  κ. Ισίδωρος Ρεβάχ «τα αλκοολούχα ποτά έχουν υποστεί πολλαπλές και δυσανάλογες αυξήσεις στη φορολογία με αποτέλεσμα από το 2009 να καταγράφεται άνοδος 125% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, ενώ το λαθρεμπόριο καταλαμβάνει περίπου το 10%-20% της συνολικής αγοράς».

Κύριος ανταγωνιστής η παραβατικότητα

«Είμαι πεπεισμένος ότι η χρήση της από τις διωκτικές υπηρεσίες θα αποτελέσει ένα συμπληρωματικό μέσο ελεγκτικών επαληθεύσεων και με το πέρασμα του χρόνου και την ταυτόχρονη εξέλιξή της θα καλύψει το θέμα της ιχνηλασιμότητας στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας αλκοολούχων ποτών. Ίσως να ακούγεται οξύμωρο να παραχωρείται  αφιλοκερδώς μια εφαρμογή σε υπηρεσίες δίωξης και ελέγχου» τόνισε κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κος Γεώργιος Πιτσιλής και  διαμήνυσε πως «Η δωρεάν παραχώρηση προς τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (κυρίως τις Τελωνειακές και τις Χημικές) νοηματοδοτεί αφενός την εμπιστοσύνη της αγοράς προς τις Υπηρεσίες μας, αφετέρου παρέχει έξυπνα και χρηστικά εργαλεία ελέγχου στη μάχη κατά της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου στον τομέα των αλκοολούχων ποτών. Προσωπικά, ως Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., πίσω από αυτό καθ’ εαυτό το εγχείρημα βλέπω την ευκαιρία για μια κοινή προσπάθεια όλων των ελεγκτικών Αρχών, να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα και να δημιουργήσουν μεγαλύτερο χώρο για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα σε έναν κλάδο που προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υπό την σημερινή οικονομική συγκυρία και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, οι δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δεν συνδέονται αποκλειστικά με τους συντελεστές της φορολογίας ή με τις διαφημιστικές καμπάνιες των προϊόντων τους. Γι’ αυτό το λόγο επένδυσαν στην αποτροπή και στην  αντιμετώπιση του κρυφού ανταγωνιστή τους, που είναι η παραβατικότητα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η υφυπουργός Οικονομικών, κα Αικατερίνη Παπανάτσιου, η οποία αναγνωρίζοντας τη σημασία του εγχειρήματος τόνισε ότι «Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα συνεργασίας μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συ-στρατεύονται μαζί μας στον αγώνα ενάντια στη νοθεία και τη λαθρεμπορία του αλκοόλ, που απειλεί όχι μόνο την οικονομία αλλά και τη δημόσια υγεία των πολιτών. Οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή θα συναντά πάντοτε την πλήρη αποδοχή και την αμέριστη στήριξή μας.»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, κος Ισίδωρος Ρεβάχ τόνισε ότι «Επί σειρά ετών ο κλάδος συνεργάζεται στενά με την Πολιτεία και τις αρμόδιες διωκτικές αρχές στο έργο της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου. Το LOTify συνιστά το επόμενο βήμα. Πρόκειται για ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα άμεσα λειτουργικό και εξελίξιμο που αξιοποιεί την ήδη υφιστάμενη βάση δεδομένων χωρίς πρόσθετο κόστος για το Κράτος».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών, κος Νικόλαος Καλογιάννης, αφού τόνισε ότι η μάχη κατά του λαθρεμπορίου είναι μια μάχη για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, των δημόσιων εσόδων αλλά και θωράκισης του τουρισμού επεσήμανε ότι «Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του LOTify στηρίχθηκε στη βούληση του κλάδου να ενισχύσει και να συμβάλλει στο έργο των Διωκτικών Αρχών στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, προσφέροντάς το ως πιλοτικό σύστημα στοΕλληνικό Κράτος. Ελπίζουμε το σύνολο των διωκτικών Αρχών να το αγκαλιάσει και να καταστεί ένα πολύτιμο βοήθημα στη διενέργεια ελέγχων και βάσει της δικής σας ανατροφοδότησης να διευρυνθεί και να εξελιχθεί περαιτέρω».

Την παρουσίαση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσκεκλημένοι εκπρόσωποι των διωκτικών Αρχών, θεσμικοί φορείς και δημοσιογράφοι καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών του κλάδου αλκοολούχων ποτών.

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...