ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Χρήση πιστωτικών καρτών: Ποιοι γλιτώνουν πρόστιμα

16 Μαρτίου 2019







Με δύο χρόνια καθυστέρηση το υπουργείο Οικονομικών αναθεωρεί την απόφασή του να επιβάλει υποχρέωση να δαπανούν το 10% τουλάχιστον των εσόδων τους με τραπεζικά μέσα
πληρωμής, ακόμα και σε εκείνους που… δεν έχουν καν εισόδημα!

Η απόφαση που ανακοίνωσε πως υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου, ανατρέπει όσα ψηφίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2016 και ίσχυαν από 1.1.2017, για νοικοκυριά με ανέργους ή υποαπασχολούμενους που αν είχαν έστω και 100 ευρώ εισόδημα (πχ από ένα περιστασιακό μεροκάματο που έκαναν) θα έπρεπε να πληρώνουν με κάρτες και e-banking για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητό τους. Για να μην προκληθεί τραγέλαφος με τέτοιες περιπτώσεις, φέτος έσπευσε το υπουργείο Οικονομικών να προλάβει τις φορολογικές δηλώσεις που θα ανοίξουν τον Μάρτιο, αλλάζοντας τα δεδομένα «στο παρά ένα» της εκκαθάρισης φόρου για τα περυσινά εισοδήματα.

Έτσι οι άνεργοι και περιστασιακά απασχολούμενοι εξομοιώνονται πλέον με τους συνταξιούχους άνω των 70 ή τους βαριά αναπήρους (από 80% και άνω) που εξαιρούνταν από την υποχρέωση να συναλλάσσονται με τα POS. Και μαζί τους εξομοιώνονται με την ίδια απόφαση και οι πρόσφυγες – μετανάστες που ζουν στη χώρα μας υπό την ομπρέλα προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Αντιθέτως όμως, δεν καλύπτει ανάπηρους με αναπηρία πχ 67%-80%, για τους οποίους επιβάλλεται ακόμη η χρήση POS και ebanking.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα ισχύσει και αναδρομικά για το 2018, στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος E1 που θα υποβληθούν εφέτος. Δεν θα δουν πρόστιμο όσοι δηλώσουν πραγματικό εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν έχουν τεκμήρια που να ανεβάζουν το τεκμαρτό εισόδημα πάνω από τα 9.500 ευρώ. Αν αντιθέτως για πχ ένα ακίνητο και ένα αυτοκίνητο φτάνουν στις 10.000 ευρώ τεκμαρτό, τότε απαιτείται να καλύψουν με τραπεζικές πληρωμές το 10% του τεκμαρτού (πχ 1.000 ευρώ) ακόμα και αν είχαν πραγματικό εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ!

Και όσοι εξαιρούνται όμως, όπως και υπερήλικες συνταξιούχοι ή οι πολύ βαριά ανάπηροι, θα πρέπει να συνεχίσουν να συλλέγουν χάρτινες αποδείξεις –υποχρέωση πάντως που δεν έχει κανένας ως το 2016 που επεβλήθη το νέο σύστημα!

Ακόμα χειρότερα, ανάπηροι (έως 80%) ή ηλικιωμένοι που ζουν καθηλωμένοι στα σπίτια τους ή σε μικρά χωριά , απαιτείται και πάλι να προσκομίζουν αποδείξεις (εφόσον τους ζητηθεί) για να καλύψουν το 10%-20% του πραγματικού ή πλασματικού εισοδήματός τους, όπως το υπολογίζει η εφορία.

Με την λογική του υπουργείου Οικονομικών πάντως, ενώ κατανοεί ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν POS ή κάρτες τα άτομα που δεν έχουν χρήματα ή δυσκολεύονται λόγω της κατάστασης της υγείας τους, επιμένει να ζητά «χάρτινες» αποδείξεις που –μόνον αυτοί- θα υποχρεούνται να μαζεύουν!
Διευκρινίζεται πάντως πως ο νόμος απαιτεί δαπάνες 10%-20% επί του φορολογητέου εισοδήματος.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα:

– άνεργος ή απλήρωτος εργαζόμενος με εισόδημα 1.000 ευρώ και με τεκμήριο 9.000 ευρώ: δεν χρειάζεται να δαπανήσει 100 ευρώ με κάρτες

– ο ίδιος άνεργος ή απλήρωτος εργαζόμενος με εισόδημα 500 και με τεκμήριο 10.000 ευρώ: πρέπει να δαπανήσει 1.000 ευρώ με κάρτες, αλλιώς θα πληρώσει «πρόστιμο» στην εφορία 110 ευρώ.

– κατάκοιτος με 70% αναπηρία και τεκμήριο (σπίτι) 9.500 ευρώ: πρέπει να μαζέψει «χάρτινες» αποδείξεις 950 ευρώ, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο 209 ευρώ.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ