ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Κτηματολόγιο: Μπαίνει η εφορία στο «παιχνίδι» –Τι θα γίνει με το Ε9 -Πού δόθηκε παράταση

22 Μαρτίου 2019






Την Εφορία σχεδιάζουν να επιστρατεύσουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και ταυτόχρονα να μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία! Πρόσφατα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς, ο
οποίος επισκέφθηκε το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Ολυμπιακό Ακίνητο του Γαλατσίου, έδωσε το περίγραμμα του νέου σχεδιασμού.

Ο Γιώργος Δημαράς έκανε λόγο για μεγαλύτερη αξιοποίηση του Ε9 υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, πως δεν θα θίγονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στις περιπτώσεις χρησικτησίας, που είναι και οι περισσότερες στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, μίλησε για μια καταρχήν συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών.

Χαμηλή ανταπόκριση

Ολοι αναγνωρίζουν πως στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης η έως τώρα ανταπόκριση του κόσμου δεν είναι η αναμενόμενη. Από τον περασμένο Νοέμβριο που ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων έως τις 18 Μαρτίου δηλώθηκαν περίπου 700.000 δικαιώματα. Ειδικά, στις αγροτικές περιοχές η καθυστέρηση (και η μη ανταπόκριση) των ιδιοκτητών οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς επειδή πολλά ακίνητα / αγροτεμάχια έχουν αλλάξει χέρια δια λόγου, ενώ σχεδόν οι περισσότεροι κάνουν χρήση του δικαιώματος της χρησικτησίας.

Το αποτέλεσμα είναι τα ακίνητα / αγροτεμάχια να δηλώνονται κανονικά στο Ε9 και οι ιδιοκτήτες τους να πληρώνουν τον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι τελευταίοι, αποφεύγουν τη δήλωση αυτών των ακινήτων στο Κτηματολόγιο, λόγω της πολυδαίδαλης διαδικασίας αλλά και του οικονομικού κόστους που απαιτούν οι διαδικασίες δήλωσης ακινήτων για τα οποία δεν υπάρχουν συμβόλαια.

Τυπικά, όπως εξηγούσαν χθες πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο στόχος είναι όσοι ιδιοκτήτες δηλώνουν την ακίνητη περιουσία τους στο Ε9 αλλά αποφεύγουν τη δήλωση στο Κτηματολόγιο να ειδοποιούνται, αφού κατά τους ίδιους, χωρίς δήλωση στο Κτηματολόγιο δεν μπορούν να τα πουλήσουν και να τα μεταβιβάσουν. Μάλιστα, έφερναν ως παράδειγμα την περίπτωση της Φιλοθέης και της Μεσσήνης όπου λειτουργεί πιλοτικά το ανάλογο πρόγραμμα. «Είναι ένα κρας τεστ προκειμένου στη συνέχεια το πρόγραμμα να εφαρμοστεί στην υπόλοιπη χώρα», έλεγαν.

Τέλη Κτηματογράφησης

Πρόκειται όμως για μια απλή ενημέρωση; «Οχι», λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα. Κατ’ αυτές τις πηγές, ο στόχος είναι να δηλώνονται τα ακίνητα και τα τέλη κτηματογράφησης να βεβαιώνονται στην Εφορία προκειμένου να τα πληρώνουν τελικά οι ιδιοκτήτες. Κι αυτό σχεδιάζεται προκειμένου να μη χαθούν έσοδα για το Δημόσιο στην περίπτωση που δεν αυξηθεί η συμμετοχή του κόσμου στο νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης. Ετσι, το νέο μότο του Κτηματολογίου θα μπορούσε να είναι: «Τα τέλη κτηματογράφησης δεν τα γλιτώνετε…».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο πολύ-Γραφείο Κτηματογράφησης έγινε δέκτης και παραπόνων από ορισμένους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έκαναν λόγο για μικρό αριθμό υπαλλήλων οι οποίοι, όπως έλεγαν, δεν προλάβαιναν να τους εξυπηρετήσουν. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος προέτρεψε όσους παραπονούνταν για τις ουρές να κάνουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά. Διευκρινίζεται πως το 13% από τις 700.000 δηλώσεις έγινε ηλεκτρονικά από τη σχετική εφαρμογή του Κτηματολογίου. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις παρατάσεις, ξεκαθαρίστηκε – για άλλη μια φορά – πως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της προθεσμίας στους έξι μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και στους εννέα μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού.

Οι περιοχές που δόθηκε παράταση

Στο μεταξύ, παράταση έως τις 24 Απριλίου έχει δοθεί για τη συλλογή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες: Καβάλας / Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αρτας / Πρέβεζας / Λευκάδας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Μέχρι τις 4 Απριλίου στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου / Καρπάθου / Κω / Ρόδου και μέχρι τις 3 Μαΐου για τις Περιφερειακές Ενότητες: Πιερίας, Ευρυτανίας / Φθιώτιδας, Αρκαδίας, Αργολίδας / Κορινθίας, Λασιθίου.

Γύρω στα τέλη Απριλίου, 700.000 ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στον Δήμο της Αθήνας, και το 2008 δήλωσαν 1.250.000 δικαιώματα, θα ειδοποιηθούν (μέσω sms και email) προκειμένου να βεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα αποτελέσματα της κτηματογράφησης. Πρόκειται για τη λεγόμενη φάση κτηματογράφησης, η οποία εκκρεμεί πάνω από οκτώ χρόνια λόγω δικαστικών διενέξεων.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ