ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για 20.000 σπίτια

27 Μαρτίου 2019 






Την προκήρυξη νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών τον επόμενο μήνα, ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης
μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου.

Όπως είπε, το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί μόλις υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, ενώ τόνισε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια αποτελεί βασική συνιστώσα του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, που περιλαμβάνει τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και αύξησης της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2030.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη νέα λατομική νομοθεσία, με την οποία όπως είπε απλουστεύθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και στο νέο ειδικό χωροταξικό Πλαίσιο που είναι υπό εκπόνηση. Για το κόστος της ενέργειας που είναι σημαντικός παράγοντας για τον κλάδο του αλουμινίου ο υπουργός υπογράμμισε ότι στα τέλη του έτους θα λειτουργήσει το χρηματιστήριο ενέργειας που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαλέγουν το ενεργειακό τους μείγμα μέσω διμερών συμβολαίων, ενώ με την εφαρμογή του κοινοτικού πλαισίου για το target model θα υπάρχει πρόσβαση σε φθηνότερες αγορές ενέργειας μέσω των διασυνδέσεων. Σημείωσε ακόμη ότι η βιομηχανία χρειάζεται ιδιαίτερο καθεστώς, το οποίο ήδη εφαρμόζεται στο βαθμό που επιτρέπεται από την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Ο υπουργός χαρακτήρισε εξάλλου τον κλάδο του αλουμινίου, που διακρίνεται για την υψηλή εξωστρέφεια, ως μοντέλο για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Στην ίδια εκδήλωση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική λέγοντας ότι απέτυχε σε όλους τους στόχους για την ανάπτυξη, ενώ έκανε λόγο για αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις, καθυστέρηση των επενδύσεων και υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μείωση της ανταγωνιστικότητας και αύξηση του ιδιωτικού χρέους. Αναφερόμενος στον κλάδο του αλουμινίου, είπε ότι αποτελεί το εθνικό μας βιομηχανικό προϊόν και έκανε λόγο για την ναυαρχίδα της Ελλάδας σε ότι αφορά τις εξαγωγικές επιδόσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ernst and Young Πάνος Παπάζογλου σημείωσε ότι οι ελληνικές εξαγωγές υστερούν έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και επέρριψε ευθύνες αφενός σε μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας, αφετέρου στην έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των κρατικών δομών για ξένες επενδύσεις.

Έρευνα ΙΟΒΕ: Η βιομηχανία αλουμινίου συγκαταλέγεται στους έξι κλάδους με την ταχύτερη ανάκαμψη κατά την κρίση

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας παρουσίασε μελέτη του ιδρύματος για τη βιομηχανία αλουμινίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, με 1,9 εκατ. τόνους παραγωγής βωξίτη το 2017, η χώρα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη 12η παγκοσμίως. Στην παραγωγή αλουμίνας, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη υψηλότερη θέση στην ΕΕ το 2017, μετά την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Υψηλά βρίσκεται η χώρα και στην παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου – πέμπτη στην ΕΕ μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία. Επιπλέον:

– Η βιομηχανία αλουμινίου συγκαταλέγεται στους έξι κλάδους της εγχώριας βιομηχανίας με την ταχύτερη ανάκαμψη κατά την περίοδο της κρίσης.

– Το 2018, η αξία των εξαγωγών εγχώριων προϊόντων αλουμινίου ανήλθε στα 1,9 δισ. ευρώ, σε υπερδιπλάσιο επίπεδο σε σύγκριση με το 2009 (852 εκατ. ευρώ). Μεταξύ των βιομηχανικών προϊόντων, τα προϊόντα αλουμινίου έχουν το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα (0,8 δισ. ευρώ το 2018). Συνεισφέρουν διαχρονικά περίπου το 10% με 11% των βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας, όταν το αντίστοιχο μερίδιο σε επίπεδο ΕΕ είναι μόλις στο 1,3% με 1,4%.

– Οι προοπτικές του αλουμινίου είναι θετικές, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας και της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των τιμών ενέργειας, η παραγωγή αλουμινίου στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αν και με ελαφρώς επιβραδυνόμενους ρυθμούς. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα, η κατασκευή οικοδομικών προϊόντων από αλουμίνιο ενδέχεται να πετύχει διψήφιους ρυθμούς ανόδου την τριετία 2020-2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.