ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Αλλαγές στον τρόπο δήλωσης οχημάτων που εισάγονται από το εξωτερικό

11/02/2019

 

 

Με απόφαση Πιτσιλή τέλος στις παρατυπίες από κακόπιστους εισαγωγείς

Από 18 Φεβρουαρίου 2019, όλα τα
κοινοτικά αυτοκίνητα οχήματα που εισέρχονται στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να τελωνισθούν, ανεξάρτητα του τρόπου μεταφοράς τους (έμφορτα ή αυτοδύναμα), έχουν την υποχρέωση να  δηλώνονται αμέσως, με την Δήλωση Άφιξης Οχήματος (ΔΑΟ) στην πλησιέστερη στην είσοδο Τελωνειακή  Αρχή και  όχι  στον  πρώτο  τόπο εκφόρτωσης  όπως  ίσχυε  για  τα μεταφερόμενα έμφορτα οχήματα.

Το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε μετά την έκδοση της αρ.πρωτ. Α.1051/6-2-2019 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ,Γ. Πιτσιλή, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία της υποβολής της ΔΑΟ. Με τον τρόπο αυτό τίθεται φραγμός στις καταστρατηγήσεις που παρατηρούνταν στις περιπτώσεις  απόκτησης  και  εισόδου  στη  χώρα μας  κοινοτικών  οχημάτων  και συγκεκριμένα στην έντεχνη μετάθεση του χρόνου υποβολής της ΔΑΟ (εκφόρτωση των  αυτοκινήτων  σε  μη  δηλωθείσες  εγκαταστάσεις  και  μεταγενέστερη  έκδοση φορτωτικών  εγγράφων),  η  οποία  είχε  ως  αποτέλεσμα  τη  μετάθεση  του  χρόνου καταβολής των επιβαρύνσεων προς τα Τελωνεία, μέχρι την  ανεύρεση κάποιου καλόπιστου πελάτη στο όνομα του οποίου τελωνίζουν το όχημα, αποκρύπτοντας την φορολογητέα ύλη.


Ειδικότερα με την Απόφαση της ΑΑΔΕ, προβλέπεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή (από 15 Μαρτίου 2019) της ΔΑΟ, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων, ICISNET, αμέσως κατά την άφιξή τους στη χώρα, στο πλησιέστερο στην είσοδο  τελωνείο  και  όχι  στον  πρώτο  τόπο  εκφόρτωσης,  από  το  πρόσωπο  που πραγματοποιεί την είσοδο ή από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, ή τους παραλήπτες ή τους νόμιμους αντιπροσώπους τους.

Με τον τρόπο αυτό, οι ελεγκτικές τελωνειακές αρχές της Χώρας και ειδικά οι Κινητές Ομάδες  Ελέγχου  των  Τελωνείων,  θα  έχουν  την  δυνατότητα  να  προβαίνουν  σε αποτελεσματικότερουςελέγχους  στους  οδικούς  άξονες  της  χώρας  και  σε αποθηκευτικούς χώρους και να διαπιστώνουν χρόνο την νόμιμη ή μη κυκλοφορία των ως  άνω  οχημάτων,  σε  πραγματικό  χρόνο  μέσω  διασταυρωτικών  ελέγχων  στο πληροφοριακό σύστημα των τελωνείων περί της έγκαιρης υποβολής ή μη ΔΑΟ, καταστέλλοντας ριζικά, φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.


Εν  τέλει,  διασφαλίζεται  η  καλύτερη  παρακολούθηση  της  διακίνησης  όλων  των οχημάτων,  από  την  άφιξή  τους  στη  χώρα,  οπότε  και  γεννάται  η  υποχρέωση καταβολής του τέλους ταξινόμησης και ξεκινά να υπολογίζεται το απαιτητό αυτού και συγκεκριμένα η τήρηση της προθεσμίας απαιτητού του τέλους ταξινόμησης και υποβολής της Ειδικής Δήλωσης για τον τελωνισμό του οχήματος, ήτοι το αργότερο μέχρι την 15ηημέρα του επόμενου μήνα από την είσοδο των οχημάτων στη Χώρα. 
ΑΠΟ https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...