ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Κτηματολόγιο: Βήμα – βήμα πώς θα υποβάλετε ηλεκτρονική δήλωση


  • 4 Φεβρουαρίου 2019 - 09:42







Σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η νέα σελίδα του Κτηματολογίου, με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να
υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση κτηματογράφησης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης της ιδιοκτησίας ώστε όλοι να μπορούν να εντοπίσουν τις περιουσίες τους ακόμη κι αν βρίσκονται σε μη προσβάσιμα σημεία.

Η όλη διαδικασία θα μπορεί να πραγματοποιείται και από κινητά τηλέφωνα με ειδική εφαρμογή που θα ακολουθείται ο ιδιοκτήτης και θα μπορεί την ώρα που θα περπατάει στην ιδιοκτησία του να επιλέγει που βρίσκεται η αρχή και που το τέρμα της.

Μέσα στον μήνα θα ανοίξουν δύο γραφεία κτηματογράφησης. Ένα στη Θεσσαλονίκη που θα εξυπηρετεί τις περιοχές: Ξάνθη, Δράμα, Χαλκιδική, Καστοριά και Φλώρινα. Και ένα στην Αθήνα που θα εξυπηρετεί τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Θα λειτουργήσουν για έξι μήνες.

Βήμα –βήμα η διαδικασία

Για να καταχωρήσει κανείς τη δήλωσή του θα πρέπει να μπει στο www.ktimatologio.gr. Να επιλέξει το εικονίδιο e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ αφού προηγουμένως έχει βάλει τους κωδικούς του TAXIS.

Αρχικά έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εάν θέλει να υποβάλλει νέας δήλωση,να ολοκληρώσει κάποια εκκρεμή, να ελέγξει μία υποβληθείσα δήλωση ή απλά να κάνει τροποποίηση στα στοιχεία του δικαιούχου.

Στην πρώτη φάση γίνεται η επιλογή νομού και ΟΤΑ του ακινήτου και αμέσως μετά μπορεί να γίνει ο εντοπισμός του ακινήτου με πολλές επιλογές.
Αμέσως μετά ο ιδιοκτήτης πρέπει να επισυνάψει τα σχετικά έγγραφα.

Ακολούθως, δίνεται η δυνατότητα να γίνει μία επισκόπηση των στοιχείων που εισήχθησαν ώστε ο ιδιοκτήτης να ελέγξει τη δήλωση για τυχόν λάθη.

Στο τέλος γίνεται η πληρωμή του τέλους των 35 ευρώ ανά ιδιοκτησία, 20 ευρώ ανά βοηθητικό χώρο και για τους αγροτικές περιοχές ανεξάρτητα από το πλήθος των ιδιοκτησιών , το ποσό του πληρωτέου τέλους δεν θα ξεπερνάει κατά δύο φορές το κτηματόσημο.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...